25.04.2018 Beograd

Zujte strune!

Zujte strune! Foto: Novi magazin
Koncert Simfonijskog orkestra i hora RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem i solistom, baritonom Željkom Lučićem u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine povodom šest decenija Drugog programa Radio Beograda

Piše: Ljubiša Jovanović

 

Šta je muzika?

Čime to deluje na nas, kako nas pokreće?

Kako se stvara umetnički kovitlac koji uvlači u svoj svet mase ljudi u koncertnim dvoranama širom sveta?

Zajedništvom! Odašiljanjem energije koja se prvo uspostavlja između muzičara i dirigenta, a zatim se, kroz usaglašen zvuk, rasprostire do svakog kutka dvorane.

Tome i takvom zajedništvu prisustvovali smo u dvorani Kolarčeve zadužbine 21. aprila. Pored muzičara Simfonijskog orkestra i hora RTS, glavni akteri bili su Bojan Suđić i Željko Lučić.

Bojan Suđić je na superioran način realizovao odlično osmišljen svečarski program, posvećen 60. godišnjici Drugog programa Radio Beograda, jubileju koji je neobično dragocen za ovdašnju kulturu ili, govoreći preciznije, za ono što je ostalo od kulture u Srbiji!

 

HOĆEMO JOŠ: Duhovitost, vrcavost, talenat i veština odlike su stvaralaštva Aleksandra Sedlara, potvrđenog i ovog puta, kombinovanjem ozbiljnih i etno motiva, sastavljenih iz citata koji se najčešće pojavljuju na špicama radija.

Nepretenciozna, kratka orkestarska skica Zujte strune Isidore Žebeljan podsetila nas je još jednom na provokativnost i ritmičku raznovrsnost njenog stvaralaštva, izazivajući u nama želju da hoćemo još njene muzike!

Simfonijska poema Rimske pinije Otorina Respigija donela je dah novog zvuka SO RTS. Sa dubokim zanosom, radošću i uzbuđenjem, muzičari su realizovali ideje dirigenta, dostižući zgusnut i nenasilan zvuk, potpuno zasićen zahvaljujući fantastičnoj Respigijevoj orkestraciji. Publika je otvoreno uživala u zvučnim vrhuncima, ali i u intimnim delovima partiture, a salve aplauza iskreno su ponele izvođače, pripremajući ih za drugi deo koncerta, pravo opersko gala veče, koje je zahvaljujući fenomenalnom Željku Lučiću dobilo auru vrhunskog svetskog muzičkog događaja.

 

DO VRHUNCA: Suđić je sigurno, nadahnuto, u eksplozivnim, savremenim tempima ozvučio muziku Vagnera, Leonkavala, Đordana i Verdija. Hor hodočasnika iz Vagnerovog Tanhojzera bio je svakako izazov za izvođače, a nas je ostavio u uverenju da ansambli RTS mogu da iznesu zahtevnu i tešku partituru ovog velikog autora kada su motivisani na pravi način. Nedostaje češćeosluškivanje ove velike muzike na ovdašnjim koncertnim podijumima. Trijumfalni marš iz Aide predstavljao je ujedno i kraj oficijelnog dela programa, a nadahnuti članovi orkestra i hora u savršenom skladu, potpuno sigurni i opušteni, doveli su koncert do vrhunca.

 

PRAVO U METU: Željko Lučić je svojim prirodnim pevanjem, lepim i plemenitim glasom, nedvosmisleno pokazao ono najlepše u muzici – humanost i toplinu. Bez forsiranja, sa dorađenim frazama, promišljenim diminuendima i pažljivo osmišljenim vrhuncima, digao je publiku na noge, pokazujući da je operska umetnost besmrtna u svojoj lepoti i moćnoj ekspresivnosti ljudskog glasa. Ovacije oduševljene publike bile su zaslužene. U svakoj od četiri izvedene arije (Pajaci, Andrea Šenije, Bal pod maskama, Rigoleto) Lučić je pogađao u metu i sve vreme su našim telima prolazili nedodirljivi talasi istinske umetnosti!

Bojan Suđić je po ko zna koji put iskazao promišljenost, doslednost, preciznu realizaciju i visoke umetničke standarde koje poseduje. U pratnjama je prefinjeno i nenametljivo sledio muzičke misli soliste. Posebno treba istaći tonsku zaobljenost ansambala, jedinstvo pojedinih grupa i težnju ka zajedničkom zvuku. Velika sola violončela (Dušan Stojanović) izvedena su s punim angažovanjem, grupa limenih duvača hrabro je i ujednačeno odsvirala čitav niz malih sola sa zdravim zajedničkim zvukom.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side