Žrtve srčanog udara osete ove simptome i mesec dana ranije
19.09.2019 Beograd

Žrtve srčanog udara osete ove simptome i mesec dana ranije

Žrtve srčanog udara osete ove simptome i mesec dana ranije Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Zastoj srca predstavlja puno ružniji scenario jer srce odjednom prestane da kuca, budući da njegova električna aktivnost "ispadne" iz ritma. Nedavno je sprovedeno istraživanje u Portlendu kojim se više od decenije pratile osobe obolele od iznenadnog srčanog zastoja.

Tokom tog vremena se razgovaralo s mnoštvom ljudi koji su bili bliski žrtvama, kao i s preživelima, pa su se detaljno pregledali njihovi zdravstveni kartoni. Otkriveno je da je polovina sredovečnih pacijenata doživela znakove upozorenja pre zastoja, i to najčešće u obliku bolova u grudima i nedostatka daha, što je počelo oko mesec dana pre zastoja.

"Do trenutka kad bi netko nazvao hitnu pomoć, za 90 odsto osoba bi nažalost bilo prekasno. No postoji šansa da se to promeni, za koju dosad nismo znali", objašnjava dr. Samit Kju sa Instituta za srce iz Los Anđelesa, koji je ujedno i autor istraživanja.

Zanimljivo je da je nekolicina pacijenata shvatila da su njihovi simptomi dovoljno zabrinjavajući da su pozvali hitnu pomoć pre nego što su kolapsirali. Oni su ujedno imali i najviše šanse da prežive zastoj. To je pokazatelj da ne treba ignorisati signale koje nam šalje telo. S tim da su na prvom mestu bolovi u grudima i nedostatak daha - koji bi odmah trebalo da vas "poteraju" u bolnicu.

Prethodni srčani udar, koronarne bolesti srca, kao i neki nasledni poremećaji koji utiču na rad srca povećavaju rizik od iznenadnog zastoja srca, a ljudima koji znaju da im preti povećan rizik će možda biti potrebna ugradnja defibrilatora kako bi vratili srce nazad u pravilan ritam.

Iako četvrtina osoba koje je pogodio srčani zastoj nije iskusila nikakve simptome, više od pola ih je doživelo bar jedan, s tim da su se kod većine simptomi pojavili 24 sata pre zastoja, premda su se kod nekih počeli pojavljivati i do mesec dana ranije. Kod muškaraca se najčešće javljaju bolovi u grudima, dok žene češće ostaju bez daha. Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju su nesvestica i neravnomerni otkucaji srca, piše Hamilton Spectator, a prenosi Express.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side