Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima
26.05.2017 Kan

Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima

Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima
Glavna nagrada​ 70.​ Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, Zlatna palma, prvi put će ove godine imati dijamante u znak obeležavanja jubileja te kulturne manifestacije​.​

Nagrada, koja će biti uručena u nedelju uveče najboljem ostvarenju na kraju festivala i koja ima 118 grama čistog zlata, ove godine će imati 167 sitnih dijamanata​.​​

Prva Zlatna palma dodeljena je 1955. godine filmu "Marti" američkog reditelja Delberta Mena, sa Ernestom Borgninom u glavnoj ulozi, a s Marselom Panjolom na čelu žirija.

Do 1954. godine, najbolji film u Kanu je dobijao Gran pri festivala. Reditelju bi pripala diploma i potpisano umetničko delo nekog savremenog umetnika.

Prestižna filmska nagrada je samo jednom pripala ženi, novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion za film "Klavir" 1993. godine.

Na obeležavanju 50 godina od Kanskog festivala, 1997. godine, posebno izdanje Zlatne palme - "Palma nad palmama", pripala je legendarnom švedskom reditelju Ingmaru Bergmanu.

Direktor festivala Rober Favr Le Bre raspisao je 1954. konkurs za izradu zlatne nagrade s listom palme koja se nalazi na grbu grada. Tada je pobedila zlatarka Lisijen Lazon uz pomoć, kako se priča, Žana Koktoa.

Me​đ​utim, mnogi nisu bili zadovoljni tom Zlatnom palmom, zbog čega se festival 1963. godina vratio diplomi. Zlatna palma je ponovo uvedena nekoliko godina kasnije.

Sadašnja nagrada je delo Karoline Šojfele, kopredsednice luksuzne švajcarske juvelirnice Šopar.

Nagrada, blago zaobljena, sa stabljikom ukrašenom s 19 palminih listova, ručno se izrađuje. Sadrži 118 grama 18-karatnog zlata i u osnovi je u obliku srca.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, počiva na kristalnom jastuku u obliku dijamanta, teškog jedan kilogram. Nagrada je unikatna, jer se svake godine izrađuje od drugog kristala.

Juvelirnica Šopar je izabrala dve zanatske zadruge u pustinji Atakama u Čileu za izradu nagrade. Zanatlije prave kalupe za zlatni deo nagrade, izlivaju zlato koji kasnije poliraju i učvršuju za kristal koji dolazi iz Nemačke.

Nagradu izrađuje sedam juvelira kojima je za to potrebno najmanje 40 sati intenzivnog rada.

Od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu.

Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i pod velikim obezbe​đ​enjem, neposredno pre uručenja.

U slučaju "nerešenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodel​j​uje se "rezervna palma" bez datuma.

Nekoliko reditelja dobilo je dva puta Zlatnu palmu, među kojima Frensis Ford Kopola (1974. i 1979), Emir Kusturica (1985. i 1995), braća Žan-Pjer i Lik Darden (1999. i 2005) i Mihael Haneke (2009. i 2013).

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side