Živa u Grčkoj prešla 40, popadali rekordi
15.05.2020 Atina

Živa u Grčkoj prešla 40, popadali rekordi

Živa u Grčkoj prešla 40, popadali rekordi Foto: AP/ Petros Giannakouris
Rekordne maksimalne temperature za maj izemerene su danas u nizu automatskih meteoroloških stanica Grčke, preneo je sajt vesti efsyn.gr.


U Sparti je temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa, a vruće je bilo i u Livadiji - u središnjoj Grčkoj, kao i kod Hanje na Kritu i u Mesiniji na Peloponezu.

Sparta je na listi prva s 40,7 stepeni čime je oboren 12-godišnji rekord, sledi Livadija, s 39,9 (pao 11-godišnji rekord), selo Falasarna, kod Hanje je sledeće s 39,8 stepeni (takođe je pao 11-godišnji rekord).

Na listi se nižu danas izmerene nešto niže temperature od 39 do 36 stepeni, a "najsvežije" je bilo u planinskom selu Zagora na Pilionu, na 458 metara iznad mora: 35,3 stepena.

Na poluostrvu Atiki, gde je Atina, svež lahor s mora je danas održavao nižu temperaturu u priobalju, ali je nedaleko od obale, unutar Atine, temperatura bila 10-12 stepeni viša, a najviša u naselju Papagu iako je delom šumovito: 38,1 stepen.

Istorijski podaci pokazuju da je u Grčkoj najviša temperatura u maju izmerena u Argosu, na Peloponezu, 13. maja 2017. i iznosila je 40,2 stepena, a slede gradovi u centralnoj Grčkoj Larisa (40 stepeni, 30. maja 1969.) i Lamija (39,6 stepeni, 23. maja 1973).

Metoerološki sajt Meteo.gr navodi da će tokom vikenda biti izuzetno vruće, ponegde u centralnom i južnom delu Grčke i iznad 40 stepeni Celzijusa. Takve temperature biće rekordne za poslednjih nekoliko decenija, kažu meteorolozi.

S obzirom na visoke temperature i da je od danas dopušteno korišćenje organizovanih javnih plaža - ranije zatvorenih zbog pandemije, meteorolozi upozoravaju da je za razliku od pregrejane atmosfere, temperature mora sada uobičajena za maj i iznosi između 18 stepeni i 21 stepen Celzijusa.

Vetar je ovih dana uglavnom slab, navodi Meteo.gr, te i narednih dana nad Grčkom ostaje visoka koncentracija fine žute afričke prašine u atmosferi, zbog koje celog dana sve izgleda žućkasto.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side