Žene bolje spavaju uz psa
30.07.2019 Beograd

Žene bolje spavaju uz psa

Žene bolje spavaju uz psa Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Oduvek znani kao čovekovi najbolji prijatelji, psi su odnedavno postali poznati i kao "partneri" uz koje žene najbolje spavaju, što je dokazano istraživanjem američkog Udruženja ljubitelja pasa.

U studiji su učestvovale 962 žene, od kojih je gotovo 50 odsto spavalo sa najmanje jednim psom u krevetu, trećina sa mačkom, a nešto više od polovine ispitanica sa muškarcem.

Dokazano je da su se dame koje su spavale sa kucama osećale komfornije i sigurnije tokom sna, pa su se budile odmornije, što je objašnjeno time da su psi poznati kao zaštitnici koji lako upozore na neželjene goste.

Takođe, oni razvijaju zdravije obrasce spavanja sa svojim vlasnicima, od ljudi ili mačaka, jer 75 odsto noći provedu spavajući i manje su aktivni po mraku. Prema drugom istraživanju, američke Asocijacije veterinara, potvrđeno je da i muškarci i žene bolje spavaju ako je pas u istoj prostoriji sa njima, a ne baš u samom krevetu.

Ovi naučnici privoleli su osobe sa poremećajem sna da spavaju u istoj sobi sa psima tokom pet meseci, nakon čega im se kvalitet sna znatno popravio.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side