16.08.2017 Beograd

Zbog čega nikada ne bismo smeli podgrevati spanać?

Zbog čega nikada ne bismo smeli podgrevati spanać? Foto: pixabay
Spanać je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica, ali treba voditi računa o tome da je prilikom njegove konzumacije najbolje pripremiti onoliko koliko ćemo ga i pojesti jer se podgrevanje spanaća nikako ne preporučuje.

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.

Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar fon Kram.

Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je fon Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.

Foto: pixabay

Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider. Neposredno pre konzumiranja samo ga nakratko podgrejte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok, savetuje Dagmar fon Kram.

Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom gvožđa, što je netačno jer ga u spanaću nema u velikim količinama. Dakle, od konzumacije spanaća ne možemo da očekujemo veću korist u lečenju anemija.

autor: JU izvor: lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke