Završen Mikser festival
03.06.2012 Beograd

Završen Mikser festival

Završen Mikser festival
Mikser festival, u okviru koga je tokom devet dana 2.500 učesnika iz 50 zemalja realizovalo 120 projekata, završen je dodelom nagrada za međunarodni konkurs iz oblasti industrijskog dizajna - 'Ghost project'.

Organizatori su saopštili da je festival imao približno 100.000 posetilaca, kao i da su programi realizovani na čak 11 hektara površine - u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom, širom Savamale, što je, prema njihovim rečima, učinilo da Beograd bude "centar evropske kreativnosti".

Završnica festivala je sinoć protekla u znaku dodele nagrada za međunarodni konkurs iz oblasti industrijskog dizajna, koji organizacija "Mikser" realizuje sedmu godinu za redom.

Nagrade su uručene u hotelu "Bristol" u prisustvu velikog broja dizajnera iz inostranstva, a odluku je doneo međunarodni žiri, koji su činili renomirani svetski dizajner Konstantin Grčić, dizajner nameštaja i profesor na Univerzitetu u Beogradu Jelena Matić, grafički dizajner i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Borut Vild i arhitekta i osnivač "Mikser" organizacije Maja Lalić.

U kategoriji "Novi proizvod za ''Mikser dizajn'' etiketu - projekti sa izložbe ''Goust prodžekt'' koji će se proizvoditi pod novom nezavisnom ''Mikser'' etiketom nameštaja i upotrebnih predmeta" nagrađeni su Katarina Maltar (Hrvatska), Naida Begović (BiH), Neira Sinanbašić (BiH), Saša Mitrović (Srbija) i Vladimir Stajić (Srbija).

Za putujuću izložbu prototipova autora iz zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom ''''Young Balkan Designers'''' (Mladi dizajneri Balkana), izabrani su radovi Andreje Georgievski i Milene Miličić (Srbija), Andreje Pavićević (Crna Gora) i Marije Joksović (Srbija), Anje Gerin (BiH), Katarine Maltar (Hrvatska), Katje Gorjanc (Slovenija), Mustafe Čohadžića (BiH), Naide Begović (BiH), Neire Sinanbašić (BiH), Saše Mitrovića (Srbija) i Vladimira Stajića (Srbija).

Specijalna priznanja za doprinos dizajnu (za projekte čiji je potencijal prepoznat od žirija), dodeljena su Dimitrisu Haidasu (Grčka), Anji Dragan (Slovenija), Lu Pan (Finska) i grupi "Psalt Design" koju čine Tomas Mekoun, Ričard Bel i Dejvid Pauel (Velika Britanija).

Posetioci "Mikser festivala" su, u okviru postavke "Goust prodžekt", mogli da pogledaju 104 prototipa, odabrana među više od 300 pristiglih prijava iz 30 zemalja širom sveta.

Poslednje večeri festivala priređen je raznovrstan muzički program, a na tri bine nastupilo je 17 izvođača.

Izložbe u zgradi Beogradske zadruge - "Brisani prostor", kustosa Dušice Dražić i "Najlepša zgrada", čiji kustosi su Ana Adamović i Milica Pekić, biće otvorene do 25. juna.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side