Zavod za zaštitu prirode Srbije: Orao ribar stvarno stradao u Srbiji
22.11.2020 Beograd

Zavod za zaštitu prirode Srbije: Orao ribar stvarno stradao u Srbiji

Zavod za zaštitu prirode Srbije: Orao ribar stvarno stradao u Srbiji Foto: pixabay
Zavod za zaštitu prirode Srbije potvrdio je da su stručni saradnici te institucije pronašli leš strogo zaštićene vrste orla ribara u ataru sela Boćevica kod Grdelice, a apelovali su na aktiviste u zaštiti prirode da po dobijanju informacija da je neka divlja vrsta stradala ili da je ugrožena o tome odmah obaveste nadležne inspekcijske službe i Zavod.

Zavod za zaštitu prirode Srbije potvrdio je da su stručni saradnici te institucije pronašli leš strogo zaštićene vrste orla ribara u ataru sela Boćevica kod Grdelice, a apelovali su na aktiviste u zaštiti prirode da po dobijanju informacija da je neka divlja vrsta stradala ili da je ugrožena o tome odmah obaveste nadležne inspekcijske službe i Zavod.

"Jedino se na taj način može obezbediti pravovremeno i u skladu sa zakonskim propisima, procedurama i bezbednosnim merama, zbrinjavanje i pomoć ugroženim vrstama, ili, ukoliko je do uginuća već došlo, utvrđivanje uzroka uginuća", navodi se u saopštenju.

Mediji su prethodno izvestili da je telo ptice je pronađno sa satelitskim odašiljačem na sebi i da je obeleženo metalnim i plastičnim prstenom, na osnovu kog je konstaovano da je orao poreklom iz Finske.

Najverovatniji uzrok uginuća je elektrokucija, odnosno strujni udar na pilonu gde je ptica pronađena, budući da je leš pronađen odmah ispod tog voda. Leš je otpremljen na Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu radi tačnog utvrđivanja uzroka uginuća i zdravstvenog stanja ptice pre uginuća.

"Kada su u pitanju uginule životinje, posebno one koje su retke i zakonom zaštićene, njihove analize mogu biti od značaja za naučna istraživanja u cilju dobijanja podataka za sprovođenje daljih mera njihove zaštite. Neblagovremenim informisanjem nadležnih institucija ugrožava se adekvatno i brzo reagovanje na terenu, i time povećava rizik gubitka dragocenih podataka za otkrivanje uzroka ugrožavanja", dodaju u Zavodu.

U saopštenju se navodi da se tako otežava i otkrivanje eventualnih počinilaca krivičnih dela, ili, ako su u pitanju povređene jedinke, usporava se i ugrožava adekvatna pomoć, zbrinjavanje i njihov oporavak. 

Orao ribar (Pandion haliaetus) je vrsta iz reda orlova i jastrebova Ačipitriformes, veličine od 52 do 60 centimetra od vrha kljuna do vrha repa, sa rasponom krila od 152 do 167 centimetara.

Naseljava istočnu i severnu Evropu, veliki deo umerene i centralne Azije i Severne Amerike, mali deo obale Sredozemnog mora, ostrva i obale Australije, Kariba, Crvenog mora i Persijskog zaliva.

U Srbiji za period 19. i prve polovine 20. veka je vrlo retka prolaznica, a za isti period postoji nekoliko nepouzdanih podataka o gnežđenju vrste u Vojvodini.

Danas se orao ribar ne gnezdi u Srbiji i njen prostor koristi kao selidbeni koridor. 

autor: MĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side