04.11.2018 Beograd

Zavisnost od nezdrave hrane

Zavisnost od nezdrave hrane Foto: Pixabay.com
Naglo odricanje od nezdrave hrane može da bude uzrok glavobolje, vrtoglavice, anksioznosti, žudnje i nesanice.

Osećaj malaksalosti ili tegobe nakon odricanja od grickalica nastaje zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci. Prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinuLive Science, osobe koje naglo prestanu da jedu čips, kolače ili pekarske proizvode, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše.

Tokom istraživanja, tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika koji su bili na dijetama da odgovore na pitanja o simptomima, dok su njihovi odgovori pokazali da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim i fizičkim poteškoćama.

Šef istraživačkog tima Erika Šulte rekla je zaLive Sciencekako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

- Ispitivali smo kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomerne količine šećera, može da izazove zavisnost - rekla je Elita Šulte.

Stručnjaci Univerziteta u Mičigenu, kažu da ipak nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika, ali veruju da su rezultati do kojih su došli početna tačka za dalja istraživanja o zavisnosti od hrane.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side