18.09.2017 Beograd

Zašto kišemo kad udahnemo biber?

Zašto kišemo kad udahnemo biber? Foto: pixabay
Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas biber tera na kihanje?

Okidači kihanja su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do raznih alergija. Međutim, šta ako ste potpuno zdravi, a tokom pripreme omiljenog jela dodali ste biber i ođednom počeli kijati?

Za takvu reakciju možete okriviti nauku. Naime, biber sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kihanje. Reč je o sastojku piperinu, alkaloidu koji jednom kada uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tera nas na kihanje.

Foto: pixabay

Bez obzira na to o kojoj se vrsti bibera radi (crnom, belom ili zelenom), reakcija će uvek biti ista, odnosno biber će vas uvek naterati na kihanje.

autor: JU izvor: zadovoljna.hr
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije festival nauke bmw