11.01.2017 Beograd

Zašto je sladoled zimi dobra ideja?

Zašto je sladoled zimi dobra ideja? Foto: pixabay
Za sladoledom najčešće posežemo u letnjim mesecima kako bismo se ohladili, dok ga zimi izbegavamo. No, za to nema razloga jer ovu finu poslasticu stvarno možete jesti tokom čitave godine, bez obzira na temperature.

Zanimljivo je da upravo stanovnici skandinavskih zemalja, gde ni tokom leta temperature nisu baš "letnje", pojedu najveće količine sladoleda po glavi građana. Kada je u pitanju konzumiranje sladoleda zimi stručnjaci ruše predrasude.

U naučnim krugovima smatra se kako se radi samo o navikama ili porodičnim tradicijama, poput one kada baka kaže unučadi da ne jedu sladoled zimi jer je to opasno. No, lekari navode kako to nije istina i dodaje da se od sladoleda ne dobija upala grla niti krajnika.

“Sladoled ne šteti zimi, niti grlu niti dišnim organima niti probavnim organima”, napominju stručnjaci.

Konzumiranje sladoleda lekari preporučuju čak više zimi nego leti upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tela i spoljnje sredine.

Sladoleda kad imamo bolove u grlu?

“Bol u grlu izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povećana temperatura, odnosno osećaj žarenja u grlu. Sladoled može svojom hladnoćom, delovati tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osećaj bolova u grlu”, ističu stručnjaci.

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može dozvoliti. No, u obzir ne dolaze sladoledi s orašastim plodovima ili žitaricama jer mogu nadražiti grlo. Najbolji izbori u tom slučaju su oni klasični – čokolada, vanila ili jagoda.

 

autor: JU izvor: zadovoljna.hr
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side