29.12.2017 Beograd

Zašto je sedam sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

Zašto je sedam sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje Foto: pixabay
Bez vazduha možemo živeti otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto pođednako važno za naš organizam, a to je san.

Bez sna možemo živeti 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo ga skloni zanemarivati. Godinama naučnici i lekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačne informacije o posledicama nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju u vezi sa snom. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni delovi mozga ne funkcionišu, pa umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje živaca. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Kada uopšte ne bismo spavali, toksini bi se sakupljali i nakon 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali s vremenom. Nedostatak sna povezuje se s ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alćajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Zbog toga lekari savetuju da je minimum od sedam sati sna neophodan za normalan rad organizma tokom dana, a ne pet ili šest koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem, piše B92.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side