Zašto farbamo jaja za Uskrs?
14.04.2017 Beograd

Zašto farbamo jaja za Uskrs?

Zašto farbamo jaja za Uskrs? Foto: Pixabay
Jedan od najlepših srpskih prazničnih običaja svakako jeste farbanje jaja. U ovoj "obavezi" jednako uživaju i domaćice i deca. Kako je nastala ova tradicija?

Farbanje jaja za Uskrs se prvi put vezuje u 12. veku, a u Srbiji u 16. veku, ali se za ovaj običaj vezuju različita predanja i verovanja.

Prema jednom, farbanje jaja vezuje se za legendu o Mariji Magdaleni. Po dolasku u Rim, caru Tiberiju poklonila je korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje, rekavši da je verovatnoća da se to dogodi jednaka tome da bela jaja iz korpe promene boju. Marija je na tu njegovu rečenicu odgovorila sa “Hristos Vaskrse”, a sva jaja u korpi postala su crvena.

Druga priča povezana je sa događajima pre Hristovog vaskrsenja. Naime, ispod Hristovog krsta na kome je razapet bilo je grličino gnezdo. Kako je krv sa Isusovog tela kapala na jaja, ona su poprimila crvenu boju. Po tom verovanju, hrišćani od tada obeležavanju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

Jedna simpatična priča dolazi iz Šumadije. Neki stariji ljudi znaju za verovanje da su žene spasile život vojnicima zahvaljujući ofarbanim jajima. Kako bi omele vojnike koji jure za Hristom, one su im pokazale ofarbana jaja, a Bog ih je blagoslovio, jer je Isus uspeo da im utekne.

Crvena boja je boja Vaskrsenja, ali ujedno simbolizuje I Hristovu nevino prolivenu krv. Jaja se svake godine farbaju petkom, a onda lome sva tri dana Uskrsa. Priče se danas često izostavljalju, ali tradicija iz godine u godinu ostaje. Stoga vam želimo pobedu u simpatičnim Uskršnjim “borbama”.

autor: MŽ izvor: B92
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.04.2017, 16:56h Dunja (1)

    Farbanje jaja je paganština. Na Hilandaru ih niti farbaju niti jedu, kao što ne jedu meso i mleko. Prtom su izuzetno nezdrava tj. jedno jaje ima isti efekat na organzam kao pet cigareta! O svireposti industrije jaja da ne pricamo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side