Zašto američka PVO prati Deda Mraza
25.12.2011 Beograd

Zašto američka PVO prati Deda Mraza

Zašto američka PVO prati Deda Mraza
Američka protivvazdušna odbrana i ove godine je 'ispratila' Deda Mraza za Božić i primila rekordan broj poziva dece koja su se interesovala gde se trenutno nalazi omiljeni deka.

Tradicija da američka PVO, odnosno NORAD prati Deda Mraza počela je pre pola veka - greškom.  Naime, 1955. godine, u jednoj reklami objavljenoj u novinama za robnu kuću Sirs-Roubak rečeno je deci da  okrenu telefon ako žele da razgovaraju sa Deda Mrazom. 

Datom telefonskom broju falila je jedna cifra pa je prvi poziv greškom upućen u NORAD, a pukovnik koji je digao slušalicu nije imao srca da razočara dete i rekao mu je da će proveriti radare da vidi gde se nalazi Deda Mraz.

Dobrovoljci u vazdužnoj bazi Komande vazduhoplovne odbrane Severne Amerike u Koloradu primili su u subotu uveče oko  100.000 telefonskih upita o njegovom napredovanju, što je premasilo prethodni rekord od 80.000 poziva.

Takođe je stranica Deda mraza na Fejsbuk nalogu NORAD-a imala skoro milion oznaka "lajk" u odnosu na 716.000 pre godinu  dana.

Kretanje Deda mraza je takođe vrlo popularno na društvenim mrežama, pored mogućnosti da ga prate na vebsajtu NORAD-a (www.noradsanta.org), na Fejsbuku i na Tviteru ove godine je postojala i specijalna aplikacija za praćenje Deda mraza na  "pametnim" telefonima. Više od 700.000 ljudi preuzelo je tu aplikaciju. 

Prva dama SAD Mišel Obama bila je druge godine na kratko među dobrovoljcima koji su primali dečje pozive. Ona je primila oko  deset poziva, a zvaničnici kažu da njen glas nije posebno impresionirano decu, koja su sva bila zainteresovana samo za jednu stvar,  gde je Deda Mraz.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side