09.03.2017 Jerusalim

Žan-Mišel Žar planira koncert za pomoć Mrtvom moru

Žan-Mišel Žar planira koncert za pomoć Mrtvom moru
Muzičar Žan-Mišel Žar potvrdio je da će održati koncert u Izraelu 6. aprila na antičkoj lokaciji pored Mrtvog mora kako bi svetu skrenuo pažnju na opasnost s kojima se to jezero suočava i pretnju njegovog nestanka.

Ekološka ugroženost Mrtvog mora čiji nivo se smanjuje za više od metar svake godine, zabrinjava stručnjake koji kažu da bi ono moglo potpuno da se isuši do 2050. godine.

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 1960-ih godina zbog intenzivne eksploatacije vode reke Jordan, glavne reke koja ga napaja, ali i zbog postojanja brojnih basena za isparavanje duž njegovih obala, koji se koriste za vađenje minerala.

Žar, koji je ambasador dobre volje Uneska, ukazaće na hitnost potrebe spasavanja Mrtvog mora, slanog jezera na tromeđi Izraela, Jordana i palestinskih teritorija.

Veliki koncert koji je počeo da se planira pre više od godinu i po dana treba da bude svečan ali i da doprinese jednoj važnoj stvari, rekao je Žar u intervjuu za agenciju Frans pres.

Spektakl će se održati u Masadi, antičkoj trđavi koju je kralj Herod u prvom veku pre nove ere izgradio na stenama u pustinji pored Mrtvog mora.

Masada je 2002. godine upisana u spisak svetske baštine Uneska.

"Izgradnja te tvrđave bila je avangardna i ovaj koncert će to takođe biti", rekao je muzičar i dodao da će koristiti modernu francusku i izraelsku tehnologiju kako bi taj koncert bio nešto jedinstveno.

Noćni koncert, za koji će karte koštati od 495 do 2.955 šekela (130 do 777 evra) biće prenošen direktno tokom osam sati koliko će trajati, i moći će da se vidi i preko jedne izraelske aplikacije.

"Ono što je za mene važno je da svet shvati da se problematika Mrtvog mora ne odnosi samo na stanovnike tog regiona već na čovečanstvo", rekao je umetnik.

Žar je poznat po scenskim efektima na svojim koncertima, koje najčešće održava na otvorenom i koji se često sastoje od komplikovanih sistema lasera, vatrometa i stapanja arhitekture i muzike.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw