16.03.2017 Njujork

Zagrljaj na srpski način

Zagrljaj na srpski način
Ovih dana u Njujorku u RIVAA galeriji kao i u susednom Džerzi Sitiju u galeriji muzeja MORA moguće je videti Srpkinje i Srbe u narodnim nošnjama. Fotograf našeg porekla Nikola Veljić (23), u obe galerije je u okviru kolektivnih izložbi smilutano izložio crno-bele fotografije koje su nastale u poslednje tri godine.

Prema rečima mladog fotografa, u pitanju je projekat otkrivanja korena tokom koga je napravio više stotina slika ljudi u našim narodnim nošnjama, koji su mahom članovi različitih kuturnoumetničkih društava.

Na otvaranju u galeriji RIVAA je bilo oko 200-tinjak ljudi, prijatelja autora i članova srpske dijaspore, ali i ljubitelja fotografije, a Nikolini radovi su izloženi skupa sa ostalim članovima galerija, poput doajena fotografije američkih crnaca Grifit Dejvisa.


Glumica srpskog porekla Klara Došov, Nikola Veljić cenatr fotografije, direktor RIVAA galerije Tadeuš Sudol

 

Nikoline fotografije iz istog serijala su istovremeno izložene i u galeriji muzeja MORA koji je specijalizovan za promociju ruske umetnosti, ali čini ustupke kad su u pitanju interesantna umetnička dela i sa drugih podneblja. Prema rečima autora, publika je najbolje ocenila fotografiju „Zagrljaj“ na kojima je žena u srpskoj narodnoj nošnji sa ispruženim rukama.

Što se tiče naše publike, građani Beograda će radove Nikole Veljića izložene u Njujorku i Džerzi Sitiju moći da vide u aprilu u Kući Đure Jakšića.

autor: Marija Šajkaš izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 16.03.2017, 13:45h Goran

  An amazing event and great artwork.

Pročitajte i...
 • Kapi za nos stvaraju zavisnost Kapi za nos stvaraju zavisnost

  Sezona alergija mnoge primorava da koriste kapi za otpušavanje nosa jer antihistaminici ne postižu potpuni efekat terapije.

 • Kada povratak na posao izgleda kao kazna Kada povratak na posao izgleda kao kazna

  Apatija, depresija, razdražljivost i agresija su glavni simptomi "sindroma godišnjeg odmora" koji nastaju kada se sa "pauze" vratimo svakodnevnim obavezama.

 • Jaje jača potenciju Jaje jača potenciju

  Koliko će neko biti dobar ljubavnik umnogome zavisi i od svakodnevnog jelovnika. Stari narodi su za ove svrhe obilato koristili sveže jaje. Kazanova je, tvrde dobro upućeni, neštedimice konzumirao jaja uoči svojih avantura. Zašto baš ovu namirnicu?

 • Grožđe topi kilograme Grožđe topi kilograme

  Zbog toga što sadrži čak 80 odsto vode, grožđe predstavlja savršenu namirnicu koja doprinosi detoksikaciji i ubrzava metabolizam.

 • Ne preterujte sa orašastim plodovima Ne preterujte sa orašastim plodovima

  Bez obzira na skladan odnos omega-3 nezasićenih masnih kiselina, belančevina i vlakana kojima se suzbija apetit i produžava osećaj sitosti, sa konzumiranjem badema, indijskih i brazilskih oraha i pistaća treba biti obazriv.

 • Imuni sistem će u budućnosti sam ubijati ćelije raka Imuni sistem će u budućnosti sam ubijati ćelije raka

  Terapija koja alarmira imuni sistem organizma i šalje mu signal da je potrebno da sam uništi sve ćelije raka u telu, predstavlja novi način za lečenje najtežih bolesti.

 • Promocija albuma Staše Brajovića Promocija albuma Staše Brajovića

  U Beogradu je večeras održana promocija prvog albuma kantautora Staše Brajovića.

 • Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu

  Priznanje i pohvala ključni su za zadovoljstvo na poslu, a zaposleni koji povremeno dobiju povišicu plate, budu pohvaljeni i imaju mogućnost napredovanja, imaju veće izglede da budu zadovoljni svojim poslom, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

 • Zašto kišemo kad udahnemo biber? Zašto kišemo kad udahnemo biber?

  Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas biber tera na kihanje?

 • Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana? Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana?

  Srce slavne spisateljice Keri Bredšo, protagonistkinje jedne od najpopularnijih ženskih serija svih vremena "Seks i grad",stalno je bilo u rascepu između Zverke i Ejdana. Iako obožavatelji serije i danas raspravljaju o tome da li je izabrala onog pravog, autorka knjige Kendas Bušnel otkriva zašto je smislila takav kraj.

 • Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj

  Ljubav nam daje krila, elan i sjaj i čini da svet bude lepše mesto, a naša svakodnevnica rasterećena i puna osmeha. Voljena osoba je centar našeg univerzuma, bar u trenucima najveće zaljuubljenosti, i jedna od najtežih stvari jeste suočiti se sa činjenicom da odnos počinje da se menja, a ekstremna povezanost nestaje…

 • Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema

  Američka pevačica Lejdi Gaga odložila je evropski deo turneje za sledeću godinu zbog zdravstvenih problema, saopštili su danas organizatori.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic