16.03.2017 Njujork

Zagrljaj na srpski način

Zagrljaj na srpski način
Ovih dana u Njujorku u RIVAA galeriji kao i u susednom Džerzi Sitiju u galeriji muzeja MORA moguće je videti Srpkinje i Srbe u narodnim nošnjama. Fotograf našeg porekla Nikola Veljić (23), u obe galerije je u okviru kolektivnih izložbi smilutano izložio crno-bele fotografije koje su nastale u poslednje tri godine.

Prema rečima mladog fotografa, u pitanju je projekat otkrivanja korena tokom koga je napravio više stotina slika ljudi u našim narodnim nošnjama, koji su mahom članovi različitih kuturnoumetničkih društava.

Na otvaranju u galeriji RIVAA je bilo oko 200-tinjak ljudi, prijatelja autora i članova srpske dijaspore, ali i ljubitelja fotografije, a Nikolini radovi su izloženi skupa sa ostalim članovima galerija, poput doajena fotografije američkih crnaca Grifit Dejvisa.


Glumica srpskog porekla Klara Došov, Nikola Veljić cenatr fotografije, direktor RIVAA galerije Tadeuš Sudol

 

Nikoline fotografije iz istog serijala su istovremeno izložene i u galeriji muzeja MORA koji je specijalizovan za promociju ruske umetnosti, ali čini ustupke kad su u pitanju interesantna umetnička dela i sa drugih podneblja. Prema rečima autora, publika je najbolje ocenila fotografiju „Zagrljaj“ na kojima je žena u srpskoj narodnoj nošnji sa ispruženim rukama.

Što se tiče naše publike, građani Beograda će radove Nikole Veljića izložene u Njujorku i Džerzi Sitiju moći da vide u aprilu u Kući Đure Jakšića.

autor: Marija Šajkaš izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.03.2017, 13:45h Goran (1)

    An amazing event and great artwork.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw