16.03.2017 Njujork

Zagrljaj na srpski način

Zagrljaj na srpski način
Ovih dana u Njujorku u RIVAA galeriji kao i u susednom Džerzi Sitiju u galeriji muzeja MORA moguće je videti Srpkinje i Srbe u narodnim nošnjama. Fotograf našeg porekla Nikola Veljić (23), u obe galerije je u okviru kolektivnih izložbi smilutano izložio crno-bele fotografije koje su nastale u poslednje tri godine.

Prema rečima mladog fotografa, u pitanju je projekat otkrivanja korena tokom koga je napravio više stotina slika ljudi u našim narodnim nošnjama, koji su mahom članovi različitih kuturnoumetničkih društava.

Na otvaranju u galeriji RIVAA je bilo oko 200-tinjak ljudi, prijatelja autora i članova srpske dijaspore, ali i ljubitelja fotografije, a Nikolini radovi su izloženi skupa sa ostalim članovima galerija, poput doajena fotografije američkih crnaca Grifit Dejvisa.


Glumica srpskog porekla Klara Došov, Nikola Veljić cenatr fotografije, direktor RIVAA galerije Tadeuš Sudol

 

Nikoline fotografije iz istog serijala su istovremeno izložene i u galeriji muzeja MORA koji je specijalizovan za promociju ruske umetnosti, ali čini ustupke kad su u pitanju interesantna umetnička dela i sa drugih podneblja. Prema rečima autora, publika je najbolje ocenila fotografiju „Zagrljaj“ na kojima je žena u srpskoj narodnoj nošnji sa ispruženim rukama.

Što se tiče naše publike, građani Beograda će radove Nikole Veljića izložene u Njujorku i Džerzi Sitiju moći da vide u aprilu u Kući Đure Jakšića.

autor: Marija Šajkaš izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 16.03.2017, 13:45h Goran (2)

  An amazing event and great artwork.

Pročitajte i...
 • Princ Hari izabrao brata za svedoka na venčanju Princ Hari izabrao brata za svedoka na venčanju

  Britanski princ Hari izabrao je starijeg brata Vilijama da mu bude svedok na venčanju s bivšom američkom glumicom Megan Markl 19. maja u dvorcu Vindzor, saopštila je palata Kesington.

 • Napravljen 3D model mozga neandertalca Napravljen 3D model mozga neandertalca

  Naučnici su prvi put pokušali da naprave trodimenzionalni model mozga neandertalca, što je originalan pristup koji bi mogao da pomogne boljem razumevanju tog ljudskog rođaka, iako ne i rešavanju misterije njegovog nestanka.

 • Nemačka policija upala na čas erotskog vezivanja Nemačka policija upala na čas erotskog vezivanja

  Nemačka policija je danas saopštila da su policajci upali u stan u jugozapadnom gradu Nojštat pošto su primili poziv zbog sumnje na nasilje u porodici, ali se ispostavilo da su prekinuli čas japanskog erotskog vezivanja.

 • Zaposleni se ljute dva puta dnevno Zaposleni se ljute dva puta dnevno

  Tokom radnog vremena 51 posto zaposlenih se svakog dana iznervira i to u proseku dva puta. Istraživanje u Velikoj Britaniji je otkrilo da je nervoza najizraženija ponedeljkom, jer se niko još nije "navikao" na činjenicu da je vikend prošao.

 • Lipa podstiče znojenje Lipa podstiče znojenje

  Mirisna lipa je karakteristična po žutim medonosnim cvetovima, od kojih se pripremaju čajevi i napici blagog i prijatnog ukusa.

 • Ovaj alkohol je najgori za kožu Ovaj alkohol je najgori za kožu

  Stručnjaci kažu da je čaša vina "tu i tamo" dobra za srce i zdravlje generalno, ali dr Isabel Šarkar tvrdi da je upravo ovo alkoholno piće najlošije za kožu.

 • Iran naložio provajderima da otkažu aplikaciju Telegram Iran naložio provajderima da otkažu aplikaciju Telegram

  Iranske vlasti naložile su provajderima da otkažu popularnu aplikaciju Telegram za slanje poruke na društvenim mrežama, prenela je danas iranska agencija Mehr.

 • Maženje je prirodni analgetik Maženje je prirodni analgetik

  Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, odgovoran za opuštanje

 • Napravljena trodimenzionalna mapa Mlečnog puta Napravljena trodimenzionalna mapa Mlečnog puta

  Evropski satelit "Gea" omogućio je trodimenzionalno mapiranje gotovo 1,7 milijardi zvezda u našoj galaksiji i određivanje udaljenosti od Zemlje za 1,3 milijarde, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

 • Zujte strune! Zujte strune!

  Koncert Simfonijskog orkestra i hora RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem i solistom, baritonom Željkom Lučićem u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine povodom šest decenija Drugog programa Radio Beograda

 • Nositi grudnjak ili ne? Stručnjaci konačno otkrivaju šta je zdravije Nositi grudnjak ili ne? Stručnjaci konačno otkrivaju šta je zdravije

  Godinama unazad vodi se polemika na temu da li je zdravije da žene nose grudnjak ili ne. Sada imamo priliku da čujemo reč stručnjaka, ali i šta su pokazala istraživanja.

 • WhatsApp uvodi nova pravila, ali samo za Evropljane WhatsApp uvodi nova pravila, ali samo za Evropljane

  Najpopularnija aplikacija za četovanje uskoro će biti zabranjena za korišćenje deci mlađoj od 16 godina u Evropi.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw