Vizantijska crkva posvećena misterioznom mučeniku pronađena kraj Jerusalima
24.10.2019 Jerusalim

Vizantijska crkva posvećena misterioznom mučeniku pronađena kraj Jerusalima

Vizantijska crkva posvećena misterioznom mučeniku pronađena kraj Jerusalima Foto: Beta/AP/Tsafrir Abayov
Izraelski arheolozi su saopštili da su nedavno otkrili kraj Jerusalima vizantijsku crkvu posvećenu nepoznatom mučeniku staru skoro 1.500 godina.

 

 


Izraelska uprava za antikvitete pokazala je ove nedelje neke od predmeta pronađenih u toj crkvi nakon tri godine iskopavanja koji će biti izloženi u jerusalimskom Muzeju biblijskih zemalja.

Crkva je podignuta u čast "slavnog mučenika" kako piše na mozaiku.

Foto: Beta/AP/Tsafrir Abayov

Mučenik nije identifikovan ali na drugim natpisima se podseća na širenje carstva pod vladarom Justinijanom u 6. veku i jednim od njegovih naslednika Tiberija Drugog Konstantina.

Zbog veličine crkve i raskošnih ukrasa, podnog mozaika na kojem je prikazan orao, simbol Vizantijskog carstva, istraživači iz Uprave za antikvitete veruju da su je obilazili mnogobrojni hodočasnici dok nije napuštena za vreme Abasidskog kalifata u 9. veku.

Foto: Beta/AP/Tsafrir Abayov

Nalazište pokriva površinu od 1.500 kvadratnih metara i uključuje veliko dvorište, prolaz i crkvu u stilu bazilike, otkrivenu tokom izgradnje novog stambenog kvarta.

Nakon propasti Vizantijskog carstva ulazi u crkvu su zatvoreni velikim kamenicama koje su arheolozi otvorili i pronašli staklene lampe, mozaike i deo grobnice u kojoj je sahranjen nepoznati mučenik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side