Više rada, a manje sna - epidemija modernog društva
09.07.2017 Beograd

Više rada, a manje sna - epidemija modernog društva

Više rada, a manje sna - epidemija modernog društva Foto: Pixabay
Pritisak da se više radi i manje spava je globalna epidemija u savremenom društvu koja ima zabrinjavajuće posledice.

"Osamdesetih godina prošlog veka ljudi su prosečno spavali nešto više od osam sati, a sada u savremenom dobu, ta cifra iznosi 6,7 do 6,8 sati tokom noći", ocenio je Met Voker, profesor neurologije i psihologije na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, a prenosi BBC.

"Dakle, to je ogroman gubitak sna u vremenskom okviru od samo 70 godina. To je skoro 20 odsto manje sna nego ranije", rekao je profesor.

Za odrasle, savremeni svet je pun stvari koje smanjuju san. Kofein, koji nas održava budnim. Alkohol, koji razbija naš san i potiskuje sanjanje. Iako smo poboljšali uslove za spavanje, sa sve od boljeg dušeka do kuća bez duvanskog dima, naše kontrolisano okruženje takođe može da stvori probleme, kaže Voker.

"Jedan, koji može da deluje iznenađujuće, je centralno grejanje i klima. Dakle, prirodna pojava je da kada sunce zalazi, temperatura dramatično pada, a kada sunce izlazi, temperatura počinje da raste. Naše telo očekuje tu prekrasnu toplotnu smenu. A ono što smo mi uradili je da se potpuno dislociramo iz prirodnog toka koji nam govori kada je vreme da spavamo i kada će nam priroda pomoći da zaspimo", objasnio je Voker.

A onda i tehnološka čuda. Više čak i ne govorimo o veštačkom svetlu, sada su tu svi uređaji sa LED ekranima, koji emituju moćan oblik plave svetlosti.

"Sada ta plava svetlost na žalost, koči oslobađanje hormona melatonin tokom noći, a melatonin treba da signalizira kada treba da spavamo", rekao je Voker. Dodao je: "Tehnologija takođe uzrokuje odlaganje spavanja. Ponoć je sada uglavnom vreme kada razmišljamo, verovatno pošaljemo našu poslednju e-poštu, kada 'samo još jednom' proveravamo Fejsbuk.

I na sve to, možemo dodati potomstvo koje rano ustaje - privredni i socijalni pritisak da se radi više, spava manje i ideja da budemo više kao neki poznati svetski lideri - uključujući Donalda Trumpa, Baraka Obamu i Margaret Tačer - koji su, kako sami tvrde, funkcionišu normalno i sa pet sati sna dnevno.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side