Višak gvožđa povezan sa srčanim i moždanim udarom
24.10.2019 Beograd

Višak gvožđa povezan sa srčanim i moždanim udarom

Višak gvožđa povezan sa srčanim i moždanim udarom Foto: pixabay.com
Kako nivo gvožđa u krvotoku raste, tako raste i rizik od srčanog i moždanog udara. Novo istraživanje japanskih istraživača pokazuje da injekcije gvožđa mogu da izazovu gotovo trenutno suženje krvnih sudova.

Naučnici veruju da bi oštećenje, koje izaziva višak gvožđa, moglo da bude prvi korak u nizu događaja koji vode do zadebljanja i stvrdnjavanja arterija, poznatih kao ateroskleroza.

"Naše istraživanje pokazuje da bi trebalo prepoznati gvožđe kao faktor rizika", kaže dr Hidehiro Macoka, glavni istraživač i šef programa hipertenzije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kurumu.

Brojne studije ukazuju da veza između nivoa gvožđa i krvnih sudova postoji. Veruje se da oni koji pate od veoma visokog nivoa gvožđa u krvi imaju veći rizik za nastanak srčanih problema.

Japanska studija je očigledno prva koja pokazuje da povećan unos gvožđa ima negativan uticaj na ljudski organizam, tačnije na sluznicu krvnih sudova, odnosno endotel. U ovoj studiji učestvovalo je 10 zdravih mladića kojima je data megadoza gvožđa.

Istraživači su koristili ultrazvuk visoke rezolucije kako bi izmerili bilo kakav uticaj na protok krvi. Ono što su otkrili je da je širenje krvnih sudova smanjeno za jednu trećinu tokom istraživanja.

Nije jasno šta prouzrokuje promenu, ali može se desiti da gvožđe stvara radikale bez kiseonika, koji su povezani i sa karcinomom i sa srčanim bolestima.

Kod žena je znatno manja verovatnoća da će oboleti od srčanih bolesti zbog gubitka određene količine gvožđa tokom menstruacije. Takođe, osobe koje redovno doniraju krv, smanjuju nivo gvožđa tokom tog procesa, pa mogu biti manje sklone srčanom udaru.

Dr Macoka smatra da bi kontrola unosa gvožđa, posebno iz crvenog mesa, mogla da ima zaštitni efekat.

Kratkoročno uzimanje gvožđa nije glavni problem, ali ukoliko se uzima duži vremenski period, može smanjiti sposobnost krvnih sudova da transportuju krv i tako dovedu u opasnost čitav organizam.

autor: SA izvor: N1/WebMD
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side