Virtuelna izložba Šabačke tvrđave: Baš je kul da vidimo kako je bilo nekada!
13.10.2019 Šabac

VideoVirtuelna izložba Šabačke tvrđave: Baš je kul da vidimo kako je bilo nekada!

Virtuelna izložba Šabačke tvrđave: Baš je kul da vidimo kako je bilo nekada! Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Šabačka tvrđava je VR-aplikacija koja oživljava najstariju sačuvanu ilustraciju Šapca iz 1493, koja se nalazi u "Svetskoj hronici" Hartmana Šedela. Od prošlog vikenda pod sloganom "Doživite istoriju" svako se može prošetati Tvrđavom.

 

Danas je moguće prošetati kroz prošlost i sopstvenim očima videti istoriju. To su nam omogućile nove tehnologije, pa uz pomoć virtuelne realnosti sada možemo da obiđemo naše pretke i vidimo kako su pre 500 godina izgledali gradovi u kojima živimo.

Ni muzeji nisu više ono što su nekad bili, idu u korak s vremenom, pa umesto eksponata koji “sakupljaju prašinu”, sada nude aplikacije. Dovoljno je da stavite VR-naočare i odmah se selite u neka druga vremena.

Prošlog vikenda predstavljen je baš takav novi eksponat Narodnog muzeja u Šapcu. Šabačka tvrđava je VR-aplikacija koja oživljava najstariju sačuvanu ilustraciju Šapca iz 1493, koja se nalazi u “Svetskoj hronici” Hartmana Šedela. Pod sloganom “Doživite istoriju” pred vama je grad koji ima bogatu prošlost, ima čime da se pohvali.

"Posetioci mogu da vide kako je izgledao ovaj grad u starini. Ovaj prikaz smešta nas u mirnodopske uslove, pa možete prošetati Šapcem iz 1493. godine, posetiti tvrđavu, pijacu, vojničku spavaonicu, da gađate lukom i strelom, obiđete kovačku radionicu, prostor za konje. Pred vama će biti i oko 120 ljudi koji oživljavaju 15. vek", kaže Nela Tonković za Novi magazin.

Aplikacija nije zamišljena kao puka zabava već i kao edukacija, pa jednim klikom možete pročitati i propratne tekstove koji nude sve važne informacije i činjenice o istoriji koja se dešava pred vašim očima.

Šetnja kroz prošlost nameće nam i pitanje koliko smo se promenili?

"Verujem da se ljudski karakter nije mnogo promenio. Promenila se tehnologija i način na koji sagledavamo svet, ali mislim da se nije promenilo ono osnovno osećanje, a to je sloboda, i kada je date čoveku, on je po pravilu ne zloupotrebljava i zna kako da postupi s njom. Možda smo usavršili neke načine manifestacija osobina ljudskog roda, ali mislim da se on u svojoj suštini i dobroti nije promenio", smatra Tonković.

Aplikacija koja vas vodi kroz šabačku daleku prošlost kreirana je u saradnji sa studijom Pixels2Pixels. Jedan od autora Saša Tršić kaže da je aplikacija napravljena za oko pet meseci, uz rad od čak 16 sati dnevno.

"Bilo je i vrlo stresnih situacija. Muku smo mučili da sve izbalansiramo i da ispunimo zadatak koji smo stavili pred sebe – da oživimo prošlost. Drago nam je da postoje tehnologije koje nam omogućavaju da zavirimo tamo gde ranije nismo mogli i na način na koji to nismo mogli. Zavirivanje u istoriju je predivna stvar", kaže Tršić.

Ipak, upozorava i na neke opasnosti koje sa sobom nose nove tehnologije i virtuelna realnost: "Tehnologija nam pruža bezbroj mogućnosti, ali se ipak i malo umorimo od nje i od toga što smo se odvojili od svoje prirode."

Nove generacije srastaju i odrastaju s novim tehnologijom, za njih je virtuelna realnost normalna stvar. Teodora Rosić je učenica šestog razreda i bila je jedan od prvih šetača kroz šabačku prošlost uz VR naočari.

"Baš je kul da vidimo kako je bilo nekada, kakva je naša tvrđava bila nekada. Najviše mi se dopalo da gađam lukom i strelom", priča Teodora i dodaje da joj se ta prošla vremena čine težim od ovog sadašnjeg, ali joj se ipak više sviđaju: "Bilo je sve mnogo drugačije, nije bilo interneta i telefona. Nisu visili na telefonima kao mi danas, a igrali su se, sigurno."

 

Tekst je deo projekta "Kultura kao pokretačka snaga građana Šapca" koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u tekstu nužno ne odražavaju stavove organa koji sufinansira projekat.

 

autor: Bojana Milovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side