Vini Pu puni 90 godina
14.06.2011 London

Vini Pu puni 90 godina

Vini Pu puni 90 godina Originalni crtež E.H. Šeparda
Punjeni medvedić koji je poslužio kao inspiracija A.A. Milnu za njegovu seriju knjiga o Viniju Puu (Winnie the Pooh) ovog meseca puni 90 godina.

Vini Pu je ''rođen" juna 1921. godine kao jedan od stotinu identičnih medvedića koji su proizvedeni u fabrici Farnel u zapadnom Londonu. Igračku je svom sinu Kristoferu Robinu kupila supruga A.A. Milna, Dafni i ona je inspirisala pisca da napiše seriju dečijih knjiga sa Puom kao glavnim likom.

Punjeni medvedić prvo se zvao Gospodin Edvard Medved, ali je preimenovan u Vinija po stvarnom medvedu iz londonškog Zoo vrta. Prezime ''Pu" (kaka) medvedić je dobio, jer je pravi medved Vini zaudarao.

Porodica Miln kupuje vikendicu u istočnom Saseksu 1925. godine i tu A.A. Miln primećuje igre koje Kristofer Robin igra sa Puom i drugim igračkama i počinje da piše o njima.

Prva knjiga o Viniju Puu pojavila se 1926. godine i medvedić je postao heroj među decom širom sveta. Kristofer Robin je međutim, odrastao i on i Pu su se uskoro otuđili tako da je Milnova poslednja knjiga ''Kuća na Puovom ćošku" izdata 1928. godine i u njoj se Kristofer Robin priprema za internat, a na jednoj kasnijoj ilustraciji prikazan je kako izbacuje Pua iz kuće.

Vini Pu 1947. godine kreće na turneju po SAD, a Dafni Miln 1961. godine prodaje Dizniju prava na Pua i međunarodna superzvezda je rođena.

Danas, Vini Pu ima svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu i živi u stalkenoj vitrini u Njujorškoj bilbioteci gde ga godišnje poseti 750.000 ljudi.

Knjige o Viniju Puu prevedene su na 46 jezika, uključujući esperanto i latinski. Magazin ''Forbs" stavio je Vinija Pua na drugo mesto liste najunosnijih likova, odmah posle Miki Mausa. Procenjuje se da se godišnje proizvodi sa likom Vinija Pua prodaju za više od 3,7 milijardi funti dok, poređenja radi, kraljica Engleske ''vredi" oko 350 miliona funti.

izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side