Verske zajednice traže promenu naziva piva "Brama"
14.07.2020 Beograd

Verske zajednice traže promenu naziva piva "Brama"

Verske zajednice traže promenu naziva piva "Brama" Foto: AP/Eraldo Peres
Grupa verskih zajednica zahteva da belgijska kompanija, najveća svetska grupacija proizvođača piva, ukloni ime hinduističkog boga iz naziva popularnog piva nastalog krajem 19. veka, ali pivara tvrdi da je taj zahtev posledica - nerazumevanja.

Grupa predstavnika hrišćanske, jevrejske, budističke, hinduističke i indijske religije Džainizma, pozvala je belgijskog pivskog giganta "Anhojzer-Buš InBev" da promeni naziv piva "Brama", najomiljenijeg u Brazilu.

"Bramu" je 1888. proizvela istoimena brazilska pivara, sada u vlasništvu "Anhojzera", i to je jedna od njegovih 500 vrsta piva, među kojima su najčuveniji "Badvajzer", "Badlajt", "Korona" i "Stela Artoa".

"Vreme je da se posle 132 godine ispravi stara nepravda - trivijalizacija vere naše hinduističke braće i sestara", rekao je danas za AP portparol grupe konfesija Rajan Zed.

Gospodar Brama, bog stvaranja u hinduizmu, veoma je cenjen i njegova figura je zato i u hramovima i kućama, te se "ne sme zloupotrebljavati kao 'oruđe za nazdravljanje' ", rekao je Zed.

Kazao je da grupa konfesija takođe prigovara i što je na reklamama tog piva oskudno odevena devojka.

Međutim, Lukas Rosi, šef komunikacija za podružnicu "Anhojzer-Buš InBeva" u Latinskoj Americi, rekao je danas da je to pivo nazvano po Džoefu Bramu (Joseph Bramah) - Englezu koji je izumeo ventil pumpe za točenje piva iz bureta, a ne po hinduističkom božanstvu.

Rekao je da je način pisanja pronalazačevog prezimena - "Bramah", promenjen u "Brahma" da bi se prilagodio portugalskom izgovoru.

Na to je portparol grupe konfesija, Rajan Zed, odgovorio da naziv piva "vređa bez obzira na to kako je nastao" i da "ta priča o nazivu ne smanjuje bol hinduističkih vernika kad vide svog boga stvoritelja na limenkama alkohola".

Zed, predsednik "Univerzalnog društva hinduizma", godinama vodi kampanje protiv onoga što smatra zloupotrebom istočnjačkih verskih simbola u komercijalne svrhe. On je 2019. godine izdejstvovao izvinjenje jedne pivare u Virdžiniji, u SAD, koja je pivo nazvala po drugom hinduističkom božanstvu, po Hanumanu, čoveku s glavom majmuna iz epa "Ramajana".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side