Veliki broj hidroelektrana na slivu Dunava može da uništi biodiverzitet
17.01.2020 Zagreb

Veliki broj hidroelektrana na slivu Dunava može da uništi biodiverzitet

Veliki broj hidroelektrana na slivu Dunava može da uništi biodiverzitet Foto: Beta/Dragan Gojić
Izgradnja sve više hidroelektrana u jugoistočnoj Evropi mogla bi da izazove neprocenjive štete po globalno važne tačke biološke raznovrsnosti, upozorili su stručnjaci u međunarodnom časopisu Recenzije o obnovljivoj i održivoj energiji (Renewable and sustainable energy reviews).

U analizi se upozorava da duž reka dunavskog sliva u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori radi čak 636 hidroelektrana i da je u planu izgradnja još 1.315 njih, dok je teško proceniti njihov uticaj na rečni tok, ribe i beskičmenjake jer su stanice za praćenje bioraznolikosti retke, prenosi Hina.

Autori teksta, Krešimir Žganer iz Hrvatske i Helena Huđek i Martin Puš iz Nemačke, navode da je od ukupnog broja hidroelektrana svega šest odsto velikih, sa snagom većom od 10 MW, i da one raspolažu sa 94 odsto ukupnog instaliranog kapaciteta.

Male hidroelektrane čine 82 odsto ukupnog broja, a daju samo dva odsto struje, dok se njihov broj naglo povećao posle 2000. godine.

U analizi se navodi da je čak 1.015 kilometara toka reka pretvoreno u akumulacije, što menja uslove staništa živog sveta, a da su na 59 hidrocentrala utvrđena zagađenja.

Većina hidroelektrana, njih 438, nalazi se u slivu Save, a u slivu Drave ih je 110, tako da su glavni tokovi dve reke snažno iskorišćeni za proizvodnju struje.

Na rekama dunavskog sliva planira se izgradnja 1.315 hidroelektrana, najviše u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Autori napominju da njihova analiza daje prvi regionalni pregled korišćenja hidroenergije i dostupnih izvora podataka o njenom uticaju na životnu sredinu za područje izvan Alpa, i upozoravaju da trenutni hidrološki i biološki monitoring na navedenim rekama nije dovoljan za procenu ekoloških uticaja.

U članku "Pregled brana za hidroelektrane u jugoistočnoj Evropi - distribucija, trendovi i dostupnost podataka o nadzoru na primeru višenacionalnog podunavskog sliva" autori dodaju da projekti hidroelektrana mogu da proizvode ekološki prihvatljivu električnu energiju jedino ako su izgrađeni na pravim mestima i uz odgovarajuće mere ublažavanja. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side