Velika aktivnost Sunca, uticaj na Zemlju i narednih dana
07.09.2017 Beograd

Velika aktivnost Sunca, uticaj na Zemlju i narednih dana

Velika aktivnost Sunca, uticaj na Zemlju i narednih dana Foto: Beta/AP
Američka svemirska agencija NASA je snimila dve najveće "Sunčeve baklje" za 12 godina, od kojih je jedna takva "erupcija" u sredu izazvala prekid u emitovanju radio-talasa na Zemlji.

Jučerašnja "Sunčeva baklja" je najveća od septembra 2005. godine, kada je registrovana prethodna, klase "X" što je oznaka za najintenzivnije pojave te vrste. Dok je jučerašnja bila klase "X17", najveća "Sunčeva baklja" do sada zabeležena je bila klase "X20", aprila 2001. godine.

U sredu je bila još jedna "baklja" ali slabije snage, klase "X9,3", a jedna još slabija, "X2,2", snimljena tri sata ranije.

"Štetno zračenje od 'baklje' ne može proći kroz Zemljinu atmosferu kako bi fizički uticalo na ljude na zemlji, međutim, kada su dovoljno intenzivne, 'baklje' mogu ometati atmosferu u sloju gde putuju GPS i komunikacioni signali", saopštila je svemirska agencija.

Upozorenje o geomagnetnim olujama koje je NASA izdala 7. septembra ostaje na snazi i narednih nekoliko dana. "Analiza ukazuje da će izbacivanja koronalne mase (Sunca, CME) stizati do Zemlje i u petak, 8. septembra, i u subotu 9. septembra", rekla je NASA.

Ogromna solarna oluja 1859. godine nazana "Karingtonov događaj" (Carrington Event) izazvala je havariju telegrafskog sistema širom Evrope i Severne Amerike, a "polarna svetlost" koja nastaje od "solarnog vetra" mogla se videti daleko na jug, sve do Kariba.

Ako bi se danas dogodila slična Sunčeva oluja, procenjuje se da bi mogla izazvati štetu od dve hiljade milijardi dolara.

"Sunčeva baklja" klase "X9" je najveća snimljena u sadašnjem "Sunčevom periodu" od 11 godina, kada se aktivnost Sunca povećava i smanjuje. Ta pojava sada ide ka "Sunčevom minimumu" - smanjenju Sunčeve aktivnosti, te erupcije na Suncu postaju sve ređe. Sledeći "Sunčev minimum" očekuje se između 2019. i 2020. godine.

Ali poslednjih nekoliko solarnih ciklusa je zbunilo naučnike. Tokom poslednjeg "Sunčevog minimuma", 2010. godini, tokom dve godine gotovo da uopšte nije bilo "baklji", što nije zabeleženo skoro 100 godina.

Nedavna studija o poslednjih 30 godina podataka o "Sunčem ciklusima" pokazuje da se smanjila gustina magnetnog polja Sunca, od čega zavise i "baklje", a promenila se i brzina rotacije Sunca.

Autorka studije Ivon Elsvort sa Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji je rekla da "nismo sasvim sigurni koje će posledice biti, ali je jasno da smo u neuobičajenim vremenima".

Upozorenje na moguće posledice "Sunčevih baklji" u sredu je preneo i Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije čija Geomagnetska opservatorija Grocka (GCK), prati solarno-geomagnetske poremećaje i razmenjuje podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija.

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje, može dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema, satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju, objavio je RGZ.

RGZ je dodao da "geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika", te "bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova", saopšteno je na sajtu te ustanove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side