19.04.2017 Beograd

Večiti dečaci i mamine princeze

Večiti dečaci i mamine princeze Foto: prtscr
Mika Antić je govorio: "Puteva ima trista da se ode iz detinjstva. A, samo se retki sete da ostanu večno dete".

Ima, međutim, i onih koji u tome "malo" preteraju. Zaigraju se onako kako samo deca umeju - zaneseno i pasionirano, pa ne znaju da se spuste sa oblaka. Bezbrižno lete u svom svetu šarenih balona, ne primećujući draga lica koja iz časa u čas postaju sve ozbiljnija, zabrinutija. Jer, koliko god to surovo zvučalo - u nekom trenutku, ipak, mora da se odraste. Ali da se to ne dešava uvek i svima, potvrđuje sve veći broj nezrelih muškaraca sa sindromom Petra Pana. To su oni večiti dečaci, zanesenjaci, pustolovi. Stvarnost prepoznaje još jednu junakinju istoimene bajke ser Džejmsa Metjua Berija - Zvončicu. Ona oličava ambiciozne moderne devojke, spremne na sve zarad uspeha, a emotivno nesrećne. Šta se krije iza maski junaka planetarno popularne bajke, crtanog filma i pozorišnog komada? Psiholog Vesna Petrović kaže da je najzanimljivije od svega to što su Petar Pan i Zvončica sve češće slike današnjeg sveta.

- Davno su uočeni kao fenomen, ali čini se da su danas prisutniji nego ikada - kaže sagovornica "Života plus". - Petra Pana ćete prepoznati u svakom šarmantnom muškarcu koji odbija da se bilo kome pravda, "pokorava", drži pravila i poštuje norme. Uvek je u potrazi za "pravom", ali nikako ne uspeva da je pronađe, jer nijedna ne ume da ga shvati i prihvati. S druge strane, moderne Zvončice su velike perfekcionistkinje, savršeno predane poslu, ambiciozne i samouverene. Ali, emotivni život im je slaba tačka. Niko im nije dovoljno dobar, traže previše i od sebe i od partnera i zato najčešće ostaju same.

Još je 1983. godine američki psiholog Den Kili definisao sindrom Petra Pana i Zvončice. Večiti dečak je beskrajno zabavan i šarmantan, ali je nedosledan u svemu što govori i radi, pa okolina pre ili kasnije prestane da ga doživljava za ozbiljno. Počne da čita jednu knjigu, brzo je odloži i zameni drugom. Želi da studira psihologiju, već sutradan polaže prijemni za studije umetnosti. U ljubavi je pravi zanesenjak. Zaljubi se lako i brzo, ali pre nego što ta emocija postane jaka, pakuje svoje krpice i odlazi. Kada zagusti - beži, napušta sigurna gnezda. Površan je, a pravda se da ne želi emotivno da se preda i veže. Stalno se brani štitom nepokornosti i nepokorenosti. Zapravo je vrlo često narcisoidan i traži da mu se devojke dive, pa kada to izostane, odlazi dalje.

 

BEŽE OD BRAKA

Stručnjaci se slažu da su za razvoj sindroma Petra Pana često krivi roditelji, koji su svog dečaka previše štitili, pa su uvek preuzimali na sebe odgovornost za njegove postupke. - Tako su ga naučili da ni za šta u životu ne mora da se potrudi. Usadili su mu stav da je mali, bezbrižni dečak, a on je to rado i prihvatio, ne odupirući se stalnoj pažnji i zalaganjima svojih roditelja. Zato oni, gotovo prirodno, beže i od braka - kaže Petrovićeva za "Život plus".

 

- Sve to može da bude simpatično do određene mere. Lepršavost ide uz mladost, traženje, slobodu... Čarobno je biti u društvu zanesenjaka kada si mlad i pun snova. Ali, u jednom trenutku, stvari dobijaju potpuno novu dimenziju. Ljudi sa sindromom Petra Pana počinju da gube kredibilitet na poslu, među prijateljima i u ljubavi. Nemaju jasno postavljene ciljeve, preziru red i odgovornost, često menjaju radna mesta i veruju da je samo važno da se dobro zabave u životu. Imaju problem da ostvare ozbiljnu vezu, zasite se svake devojke posle najduže tri meseca, a što su stariji, biraju sve mlađe partnerke - objašnjava Petrovićeva.

A, da vidimo kako razmišlja moderna Zvončica, kojom se posebno pozabavila Silvi Tanenbaum, francuska psihoanalitičarka. Autorka knjige "Sindrom Zvončice - žene koje nanose bol drugima, ali i sebi" kaže da je sve objasnila u naslovu svog bestselera. Žena koja je umiljata, zavodljiva, šarmantna i inteligentna često se pretvara u pravu opasnicu. Ume da postavlja visoke ciljeve i sebi i partneru, sklona je manipulaciji, a neretko i pravljenju ljubomornih scena i neopravdanih verbalnih napada.

- Ona je uvek primećena, jer pleni šarmom i duhovitošću. Može da ima koga kod poželi, čak i kada se uopšte ne potrudi. Ali, problem je u tome što je prezahtevna. Ne dozvoljava sebi da ispadne iz koloseka, nego sve mora da drži pod kontrolom, zbog čega se često ponaša infantilno u vezi. Da bi je neko osvojio, mora dobro da se potrudi, da joj skine zvezde sa neba, a kada se to desi, ona mu ne dozvoljava da joj se previše približi, plašeći se da će tako izgubiti kontrolu nad sobom - objašnjava sagovornica "Života plus".

Silvi Tanenbaum kaže da Zvončica može da bude veoma arogantna i da se često ponaša kao muškarci koji su puni gneva. Od slatke princeze za čas se pretvori u opasnu zver. Ljuta je, jer je niko ne razume i niko je nije dostojan. A, s druge strane, iako odaje utisak samouverene osobe koja može sve sama u životu, savremena Zvončica duboko u duši pati i čezne za ljubavlju i toplinom.

- Ispod gneva koji ispoljava, najčešće se krije ista ona mala, nesrećna, nedovoljno voljena devojčica koja prvo mora da nauči da voli sebe, kako bi naučila da voli i druge - kaže francuska psihoanalitičarka.

Ona tvrdi da se Zvončica neprekidno bori da u svemu bude najbolja, najlepša i najsnažnija, zanemarujući brigu o svojim osećanjima. Na taj način sve vreme nanosi sebi bol, ali veoma kasno to shvati. Tek tada joj postane jasno da je usamljena i nesrećna, jer nije upoznala pravu ljubav.

- Zvončica nesvesno nanosi ogroman bol i svojoj okolini. Egocentrična i bezosećajna lepotica je veoma ljubomorna i muškarcu može da zagorča život - kaže Silvi.

Na sreću, leka za sindrom Petra Pana i Zvončice ima. Što pre shvate da su nesrećni, sići će sa oblaka. Kada prihvate da se svet ne vrti oko njih i da će im biti bolje da kroz život hodaju bez šarenih balona i krune na glavi, počeće da se smeju i iznutra. A, to je, složiće se, mnogo lekovitiji i kompletniji smeh.

 

AROGATNTE ZAVODNICE

Moderna Zvončica je, kako kaže francuska psihoanalitičarka, velika zavodnica:

- Neprekidno je okružena udvaračima, ali je obično gruba prema njima. Ako bismo sudili samo na osnovu njenog ponašanja prema muškarcima, zaključili bismo da Zvončica prezire ceo muški rod. Ali, ne, nije tako. Ona zapravo pati od posebnog oblika afektivne zavisnosti i od muškarca očekuje bezuslovnu ljubav, kakvu nije upoznala u detinjstvu.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zašto bi trebalo jesti mladi luk Zašto bi trebalo jesti mladi luk

  Sezona je zeleniša i to je odličan razlog da u organizam unosite što više vitamina i minerala. Među prolećnim povrćem ističe se mladi luk, a naročito njegov zeleni deo, za koji kažu da ima antibakterijska svojstva, pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave. Evo za šta su sve dobra zelena perca mladog luka.

 • Šta znači ako vam muva sleti na hranu? Šta znači ako vam muva sleti na hranu?

  Proleće napokon može da počne - stiže nam lepo vreme, toplije temperature i verni pratioci proleća i leta - dosadni insekti.

 • Kako sprečiti maligne bolesti Kako sprečiti maligne bolesti

  Promena ishrane koja podrazumeva više povrća, koštunjavog voća, celih žitarica i hladno ceđenog maslinovog ulja, kontrola telesne težine i svakodnevna fizička aktivnost, pomogli bi da se smanji broj obolelih od raka za čak 30 do 40 odsto, tvrde stručnjaci.

 • Hrkanje remeti zdravlje i brak Hrkanje remeti zdravlje i brak

  Ko spava pored osobe koja hrče, prosečno izgubi dva sata sna svake noći, ističu stručnjaci britanske asocijacije "Snoring and sleep apnoea", tvrdeći da trećina Britanaca tokom života izgubi čak dve godine zbog ovog problema.

 • Smeh glavni "začin" ljubavi Smeh glavni "začin" ljubavi

  Znamo da žene "padaju" na duhovite muškarce, ali humor je važan i kasnije u vezi, tvrde stručnjaci. Zapravo je najvažniji, makar prema mišljenju britanskog stručnjaka za veze Džejmsa Prisa koji kaže da je to neophodan uslov za dugovečnost veze.

 • Koliko je šetnja važna za srce? Koliko je šetnja važna za srce?

  Lekari stalno upozoravaju na značaj šetnje i ona zaista jeste važna, ali da biste imali dobre rezultate, potrebno je da hodate mnogo više nego što mislite, zaključak je nove britanske studije.

 • Prištinske "Sestre '999." i Narodnom pozorištu Prištinske "Sestre '999." i Narodnom pozorištu

  „Sestre '999.“ je predstava o žrtvama rata. Govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova.

 • Marko Luis: Novi album spoj različitih energija i kultura Marko Luis: Novi album spoj različitih energija i kultura

  Dve godine nakon prvog samostalnog albuma, Marko Louis je 20. aprila izdao novi album pod nazivom “BESKRAJ" na kom se nalazi jedanaest pesama od kojih su devet dueti.

 • Pegi Vitson oborila američki rekord za najduži boravak u svemiru Pegi Vitson oborila američki rekord za najduži boravak u svemiru

  Amerikanka Pegi Vitson postavila je danas još jedan rekord, po trajanju boravka u svemiru za Amerikance - i žene i muškarce.

 • Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže

  Za sve koji su postali vegetarijanci misleći da će živeti duže ako se odreknu mesa, istraživanje Univerziteta u Sidneju donosi loše vesti - vegetarijanstvo nije povezano sa smanjenjem rizika od prerane smrti.

 • Iskusite čari "marsovskog života" u pustinjskim kupolama Iskusite čari "marsovskog života" u pustinjskim kupolama

  Turisti koji planiraju putovanje u Jordan obično zamišljaju kamile, beduine i boravak u šatorima na vrelom pustinjskom suncu. Malo kome, međutim, pada na pamet čudna tehnološka budućnost.

 • Zavisnost od društvenih mreža jača nego od droge i alkohola Zavisnost od društvenih mreža jača nego od droge i alkohola

  U poslednjih nekoliko godina intenzivni korisnici društvenih mreža počeli su da traže pomoć stručnjaka da bi rešili problem zavisnosti, za koju stručnjaci kažu da je jača nego kod alkohola ili narkotika.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side