19.12.2017 Abu Dabi

Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Luvru Abu Dabi

Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Luvru Abu Dabi Foto: pixabay
Muzej Luvr Abu Dabi je "veoma ponosan" na kupovinu slike Leonarda da Vinčija koja je prošlog meseca na aukciji postigla cenu od 450 miliona dolara, rekao je danas ministar kulture i turizma Abu Dabija Saif Gobaš.

Gobaš je rekao da će javnost sliku "Spasitelj sveta" (Salvator Mundi) moći da vidi prilikom otkrivanja u muzeju, "uskoro".

Listovi Vol strit džurnal (Wall Street Journal) i Njujork tajms (New York Times) su izvestili da je kupac slike bio član saudijske kraljevske porodice koji je delovao kao posrednik za krunskog princa Muhameda bin Salmana. Saudijska ambasada u Vašingtonu tvrdi da je član krlajevske porodice sliku kupio u ime muzeja u Abu Dabiju.

"Kad se sve sabere, najvažnije je da slika dolazi u Luvr Abu Dabi. Postoji mnogo kontroverzi koje nemaju nikakve veze s činjenicom da će ona biti izložena u Luvru Abu Dabi, ako Bog da, veoma uskoro", izjavio je Gobaš.

U međuvremenu, muzej otvara novu izložbu oko 150 umetničkih dela koja uključuju kolekcije iz pariskog Luvra i palate Versaj.

Izložba, koja će trajati od 21. decembra do aprila, prati istoiju Luvra u 18. veku. Podeljena u tri sekcije, obuhvata i kolekcije iz vremena kralja Luja Četrnaestog, koji je Francuskom vladao 72 godine, do smrti 1715.

Abu Dabi je Francuskoj platio 525 miliona dolara za korišćenje imena "Luvr" tokom narednih 30 godina i šest meseci a još 750 miliona za unajmljivanje francuskih menadžera za nadgledanje 300 pozajmljenih umetničkih dela.

Vlasti nisu saopštile koliko košta izgradnja muzeja koji je otvoren prošlog meseca i nalazi se na ostrvu Sadijat.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side