Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana
22.09.2020 Beograd

Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Foto: prtscr
Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

Televizijska ceremonija ipak je predviđena, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. 

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju će biti objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla. 

Iz norveškog Nobelovog instituta, gde se dodeljuje nagrada za mir ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata  i nagrada za ekonomiju. 

"Poslednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine" , za vreme Drugog svetskog rata, rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel. "Mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija", dodao je on. 

Tokom Drugog svetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodeljeno iako Švedska nije učestvovala u sukobu.

Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945.

Godine 1940, 1941 i 1942 nikakva nagrada nije dodeljena niti ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, verovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side