Uprkos požarima, kalifornijsko vino sasvim u redu, za sada
11.11.2019 Hildsburg

Uprkos požarima, kalifornijsko vino sasvim u redu, za sada

Uprkos požarima, kalifornijsko vino sasvim u redu, za sada Foto: Beta / AP
Uprkos požarima jesenas, kalifornijsko vino je sasvim u redu - za sada, jer su vinarije znamenitog okruga Sonoma uglavnom neoštećene.

Nema razloga za strahovanje da bi zbog požara koji su protutnjali severom Kalifornije moglo doći do nestašice "kaberne-sovinjona", niti da će ovogodišnje vino imati nepoželjan ukus dima. Vino je sasvim u redu, ali videće se kasnije kakvo je.

Uprkos plamenu koji je krajem oktobra opustošio jednu od najpoznatijih vinogradarskih oblasti sveta, uz evakuaciju dva grada srednje veličine, proizvodnja vina u Sonomi uglavnom je netaknuta.

Vinarija "Limerik lejn vajns" (Limerick Lane Wines), na primer, izbegla je tešku štetu uprkos tome što je plamen lizao dve strane njenog imanja u dolini Ruske reke, južno od Hildsburga. Limerikovo grožđe već je bilo obrano, isceđeno i smešteno u rezervoare i bačve. Dobro zatvoreni podrum vinarije sprečio je oštećenje vina prodorom dima, rekao je vlasnik Džejk Bilbro, iako njegova soba za degustaciju sada ima oštar miris nadimljenog.

"Zahvalni smo ljudima koji su pre 100 godina zasadili naše vinograde i sagradili našu kuću", rekao je Bilbro: "Naše zgrade su okružene vinogradima, a vinogradi su odlična barijera za vatru".

Sve u svemu, vinogradari procenjuju da je Sonoma izgubila samo pet procenata berbe zbog vatre i dima, što je bolje nego 2017. godine, kada je požar izbio tokom berbe, uništivši deset odsto roda, i kada su kolale glasine da je svo vino dobilo "nadimljeni" ukus.

Mnogi u Sonomi, prostranom okrugu severno od San Franciska, kažu da se nadaju da požari neće postati redovni. Ali, dok među izgorelim brdima miris dima lebdi u vazduhu, prave planove za slučaj da tako ipak bude.

U požarnoj sezoni koja u Kaliforniji još nije završena, izgorela je istorijska Vinarija Soda rok (Soda Rock Winery), dok većina vinograda nije pretrpela štetu i nije izgubila proizvodnju. Ali region je pretrpeo veliki pad turizma, što bi moglo ugroziti ekonomsko zdravlje njegovih vinarija i ugostiteljstva.

Bret Mansel je izgubio oko polovine mladog vinograda koji je zasadio samo dva meseca pre požara, a oštećena je drenaža ispod vinograda što će ga verovatno koštati 150.000 dolara.

Moglo je biti mnogo gore da su zreli vinogradi više privlačili vatru. Grožđe bogato vodom i vinova loza u preoranim redovima nisu bogato gorivo, rekao je on.

"Moja porodica živi na ovom imanju 130 godina", rekla je Mansel. "Nikada nismo videli da gori od vrhova planina do dna dolina".

Klimatske promene čine leta ;toplijim i isušuju više šuma i žbunja, stvarajući veće rezervoare goriva, rekao je Noa Difenbo, profesor nauke o sistemu Zemalje na Univerzitetu Stanford. Kiša u kasnu jesen koja obično završava požarnu sezonu, poslednjih godina počinje kasnije, iako još nije jasno da li je i to povezano s klimom.

S druge strane, upšravo promena klime može pomoći vinarima u zaštiti roda grožđa tako što mu ubrzava sazrevanje i smanjuje šanse da ga ošteti prerana kiša.

Stručnjaci za vinogradarstvo predlažu da se vreme berbe prilagodi promeni klime, da se proceni šta se sadi, čak je moguće da vinograde vremenom treba "preseliti" u hladnije krajeve.

Međutim, malo vinogradara menja navike. Niko ne govori o "zatvaranju radne" i selidbi.

Klej Moritson iz Vinarije Moritson je rekao ;da on i njegova porodica eksperimentišu s različitim metodima obrezivanja loze da bi bilo više senke na biljkama, ali ne vide potrebu za prelaskom na neke druge površine za uzgoj loze.

"Ne želimo da ispadnemo previše dramatični, a ni nazadni", rekao je on. "Činićemo sitne korake da bismo bili spremni za šta god bude".

Vinski turizam koji obično naglo buja usred jesenjih boja i blagih temperatura, pretrpeo je težak udarac. Evakuacije obližnjih gradova Hildsburga i Vindzora, zajedno s planiranim opštim isključenjima struje i raširenom zabludom da su vinogradi izgoreli, doveli su do poplave otkazivanja rezervacija hotela, restorana i soba za degustaciju vina.

Kada su udarili ovogodišnji požari, broj posetilaca je tek bio počeo da se oporavlja od sličnog pada zbog požara 2017. godine, rekla je predsednica Odbora za turizma okruga Sonoma, Kloda Vekio.

Zato Odbor planira da promoviše vinske ture kao prolećne, a ne jesenje, za šta će dati najveći deo svog budžeta za oglašavanje koji ukupno iznosi od 750.000 dolara.

To znači da posetioce treba ubediti da dođu na proslavu "pucanja lastara" - kada zeleni izdanci ušarene vinograde, a ne na samu berbu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side