UNEP: U Srbiji više od 700 potencijalno zagađenih industrijskih lokacija
07.10.2019 Beograd

UNEP: U Srbiji više od 700 potencijalno zagađenih industrijskih lokacija

UNEP: U Srbiji više od 700 potencijalno zagađenih industrijskih lokacija Foto: Pixabay
U Srbiji postoji 14 napuštenih industrijskih lokacija koje su identifikovane kao prioritet za remedijaciju u okviru prvog projekta za unapređeno upravljanje zemljištem, saopštio je danas Program UN za životnu sredinu (UN Environment, UNEP).

Utvrđeno je postojanje i više od 700 potencijalno zagađenih industrijskih lokacija kao posledice "decenija industrijske aktivnosti, u kombinaciji s neadekvatnom infrastrukturom za zbrinjavanje otpada", piše u saopštenju.

UNEP to naziva "opasnim nasleđem u vidu kontaminiranog zemljišta u Srbiji".

Stotine lokacija su zagađene teškim metalima i potencijalno kancerogenim, kao što su cink, bakar, olovo, živa, a i potvrđeno kancerogenim: hroma i kadmijuma, što u sve ekološki i zdravstveni rizici, navedeno je u saopštenju.

Zagađene lokacije su u blizini naselja i reka, organski zagađivači i metali mogu iscureti u zemljište i ugroziti kvalitet hrane i vode, i dovesti do gubitka biodiverziteta.

Program UN za životnu sredinu omogućio je analizu zemljišta, vode i sedimenta na 32 lokacije i obučavanje lokalnih vlasti za pravilno praćenje kvaliteta zemljišta i dostavljanje podataka nacionalnoj Agenciji za zaštitu životne sredine. Predstavnici lokalnih vlasti su obučeni i za utvrđivanje prioritetnih lokacija za sanaciju.

Izrađena je interaktivna mapa "žarišta" zagađenih lokacija i uspostavljena je nacionalna platforma za razmenu informacija o degradaciji zemljišta i održivom upravljanju zemljištem, naveo je v.d stalnog koordinatora UN u Srbiji Hans Šoder.

Predstavnik gradskog Zavoda za javno zdravlje u Beogradu Milan Milutinović istakao je da će projekat omogućiti bolji uvid u stepen i vrste zagađujućih materija.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović kazao je da je projekat omogućio annalizu uzoraka zemljišta i primenu nove metodologije za procenu rizika.

Dodao je da je značajan doprinos dalo italijansko Ministarstvo za životnu sredinu, kopno i more u vidu nabavke analitičkog instrumenta za laboratorijsku analizu zemljišta, zaštitne opreme za terenski rad i neophodnog softvera.

Projekat, čije je zatvaranje zvanično obeleženo na današnjem skupu u Beogradu, finansiraju Svetski fond za životnu sredinu (Global Environment Facility – GEF) i italijansko Ministarstvo za životnu sredinu, kopno i more.

Spisak od 14 prioritetnih lokacija obuhvata područja u okviru i u okolini fabrika hemijske i teške industrije.

Naredni koraci, ukoliko se opredele sredstva, bili bi "remedijacija degradiranih žarišta", unapređenje kvaliteta zemljišta i smanjenje uticaja zagađenja na ekosisteme i zdravlje ljudi.

Dugoročno gledano, cilj je da se omogući bezbedno upravljanje kontaminiranim lokacijama i monitoring kvaliteta zemljišta - naročito u oblasti industrije, rudarstva, proizvodnje električne energije i poljoprivrede koji su glavni pokretači privrede u Srbiji.

Sprovođenje projekta "Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta" je počelo septembra 2015. godine.

Projekat je sproveo UN Environment u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Agencijom za zaštitu životne sredine Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side