Umro Samner Redstoun, magnat američkih medija CBS, Viacom
12.08.2020 Njujork

Umro Samner Redstoun, magnat američkih medija CBS, Viacom

Umro Samner Redstoun, magnat američkih medija CBS, Viacom Foto: Beta, AP / Richard Shotwell
Američki medijski magnat Samner Redston koji je od porodičnog filmskog lanca napravio imperiju medija Si-Bi-Es (CBS) i Vajakom (Viacom) umro je u 98. godini.

To je danas saopštio porodični holding Nešenal Amjuzments (National Amusements) koji kontroliše kompaniju "ViacomCBS".

Redston je uprkos poodmakloj starosti bio predsednik upravnog odbora CBS-a i Vajakoma do 2016. godine, kada se povukao tokom borbe za vlast svoje porodice, većinske vlasnice kompanije, i rukovodstva tih firmi.

Od porodičnog lanca bioskopa za automobiliste (drive-in) napravio je medijsku imperiju kroz agresivne kupovine.

Mnogi novinski naslovi su bili o njegovim vezama sa ženama, glumcima i direktorima.

U brojnim intervjuima rekao je da nikad neće umreti.

Njegovo čvrsto upravljanje kompanijom "Nešenal amjuzments" koja kontroliše CBS i Vajakom kroz akcije, prenet je na njegovu ćerku Šari Redstoun koja se borila sa rukovodstvom da ponovo spoji te dve celine podeljene 2006. godine.

Redstounove bitke sa sopstvenom porodicom su bile isto toliko dramatične kao njegovi korporativni manevri. Sin Brent Redstoun je jednom tužio oca da bi podelio njegovu medijsku imperiju, a onda je prihvatio znatnu sumu da odustane od svog dela akcija sa pravom glasa.

Redstoun se dvaput ženio i dvaput razvodio. Prvo s Filis Glorijom Rafael, majkom Šari i Brenta, a zatim s učiteljicom Paulom Fortunato koja je 39 godina mlađa od njega.

Pod njegovim nadzorom Vajakom je postao jedan od medijskih divova u SAD, s televizijskim kanalima koji se plaćaju MTVi i Komedi sentral i filmskim studiom Paramaunt pikčers.

Redstoun je često govorio u intervjuima da je "kralj": časopis Forbs procenio je neto vrednost njegove imovine na 4,6 milijardi dolara.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side