Umotavanje Trijumfalne kapije biće 2021. uprkos smrti umetnika
03.06.2020 Pariz

Umotavanje Trijumfalne kapije biće 2021. uprkos smrti umetnika

Umotavanje Trijumfalne kapije biće 2021. uprkos smrti umetnika Foto: Beta/AP/Brennan Linsley
Projekat umotavanja istorijskog spomenika Trijumfalne kapije u Parizu koje je zbog korona virusa odloženo za 2021. godine biće organizovano i pored smrti umetnika Krista, koji je preminuo 31. maja, saopštio je francuski Centar za nacionalne spomenike.

Projekat "Umotavanje Trijumfalne kapije" biće organizovan u skladu sa željom umetnika, navela je uprava centra.

Umotavanje spomenika, čiju je gradnju pokrenuo Napoleon Prvi 1806. godine, a koji je posvećen borcima za Francusku i ispod kojeg se nalazi grob Neznanog junaka, trebalo je da bude održano ove godine u septembru ali je odlukom umetnika i centra odloženo za narednu godinu zbog epidemije koronavirusa.

"Projekat će biti održan. Instalacija počinje da se montira 15. jula 2021. a demontiranje 31. oktobra", rekla je organizatorka projekta Lor Marten i dodala da je to bila želja umetnika koji je davno još rekao da bi želeo da se to uradi i posle njegove smrti.

Kristo, čije je pravo ime Hristo Vladimirov Javašev, rođen 1935. godine, bio je dekorativni skupltor i likovni umetnik. On i njegova supruga Žan-Klod (Jeanne-Claude) u su između ostalog, zajedno umotali 1985. godine most Pon-Nef (Pont-Neuf) u glavnom gradu Francuske.

Među njegovim delima ističe se umotavanje Rajstaga aluminijumskim materalijom u Berlinu 1995. godine, kao i impresivna instalacija "Kapije" 2005. godine u šetalištu Central parka u Njujorku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side