Ulica otvorenog srca okupila najmlađe pod sloganom Svim srcem za Beograd
01.01.2020 Beograd

Ulica otvorenog srca okupila najmlađe pod sloganom Svim srcem za Beograd

Ulica otvorenog srca okupila najmlađe pod sloganom Svim srcem za Beograd Foto: Beta / Milan Obradović
Tradicionalna Novogodišnja manifestacija "Ulica otvorenog srca", svečano je otvorena danas u podne u Svetogorskoj ulici pod sloganom "Svim srcem za Beograd", a Beograđane i njihove goste zabavljaju muzičari, ulični animatori, mađioničari, žongleri i glumci.

Nujih je pozdravio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poželevši svima puno uspeha, zdravlja i sreće u novoj 2020. godini, a Beograđanima da se njihov grad gradi i napreduje u skladu sa njihovim željama.

On je rekao, da manifestacijom, koja se tradicionalno održava u centru glavnog grada i čija je osnova postavljena pre 50 godina, dokazuje koliko su Beograđani humani, solidarni i otvorenog srca, kao i koliko su porodica i tradicija važni.

"Kao što Beč ima Novogodišnji koncert, Njujork doček Nove godine na Tajms skveru, Beograd ima 'Ulicu otvorenog srca' već 50 godina. Divno je da počnemo novu godinu na ovaj način i da se podsetimo na brigu o deci, da se setimo plemenitosti, humanosti, davanja", kazao je Radojičić.


Foto: Beta / Milan Obradović


Gradonačelnik je pozvao sve prisutne da kupe "klovnovske noseve", jer će na taj način podržati projekat "Doktori klovnovi" koji najmlađima pomaže da lakše podnesu boravak u bolnicama.

Projekat "Doktori klovnovi" pokrenula je 2003. godine organizacija "The Bridge of Life" (Most života), a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Ulica otvorenog srca", koju organizuju Skupština grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i opština Stari grad, je od 1988. godine zvanično ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija Beograda, kroz koju prođe više od 100.000 ljudi.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Poslednjih nekoliko godina, pa tako i ove, slične manifestacije održavaju se pod istim nazivom u nekoliko beogradskih opština - Čukarici, Zemunu, Borči, Rakovici, Surčinu i na Novom Beogradu.

Manifestaciju su 1969. godne pokrenuli glumci pozorišta "Atelje 212", kada su na jedan dan, 1. januara, menjali uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u "Srpskoj kafani", u kojoj su tokom godine provodili vreme između proba i predstava u svom pozorištu. Iz ovog nesvakidašenjeg druženja nastao je praznik Beograda koji povezuje kulturu, privredu i humanost.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side