U Srbiji tokom avgusta orkriveno 46 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje zabranjenih vabilica
04.09.2020 Beograd

U Srbiji tokom avgusta orkriveno 46 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje zabranjenih vabilica

U Srbiji tokom avgusta orkriveno 46 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje zabranjenih vabilica Foto: Beta / Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je tokom avgusta otkriveno 46 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, zbog čega je pozvalo građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.

Krivolov prepelica dešavao se u 22 opštine, a pronađeno je ukupno 56 uređaja.

Kako je istaknuto, ove godine je, kao i godinama unazad, najgora situacija je u opštini Trstenik, gde u gotovo svakom selu krivolovci postavljaju vabilice.

Tokom avgusta u selima trsteničke opštine zabeleženo je 11 slučajeva krivolova prepelica.

Na crnoj listi sledi Varvarin sa pet slučajeva, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja.

Da je sutuacija zabrinjavajuća, ukazano je, svedoči i upozorenje lovcima koje je uoči početka lovne sezone na prepelice došlo iz Lovačkog saveza Srbije.

Krovni savez lovaca podsetio je svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da svako kršenje zakona za sobom povlači posledice, kao i da Lovački savez Srbije korišćenje elektronskih vabilica oštro osuđuje.

Podseća se i da je Krivični zakonik Srbije elektronske vabilice prepoznao kao sredstvo za masovno uništenje divljači.

Ovi uređaji služe da oglašavanjem tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene, naveli su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Vabilice zavaravaju prepelice koje se preko Evrope sele za Afriku da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Predviđene kazne za ovakav vid krivičnog dela su od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom Srbije krivolovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica.

U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove ptice selice masovno i bezobzirno uništava.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side