25.06.2018 Beograd/ Atina

U školama Grčke bez mobilnih telefona, a kamere za nadzor samo posle radnog vremena

U školama Grčke bez mobilnih telefona, a kamere za nadzor samo posle radnog vremena Foto: Pixabay
Ministarstvo prosvete Grčke je danas poslalo cirkularno pismo svim školama kojim ih obaveštava da đaci u škole ne smeju da donose mobilne telefone, ali i da ih više neće pratiti kamere za nadzor.

Nije dopušteno da đaci donose u škole bilo koji elektronski uređaj ili uređaj za igre sa sistemom za obradu slike i zvuka.

Elektronsku opremu koju im obezbeđuje škola koju pohađaju, đaci od sada mogu da koriste samo tokom nastave i samo pod nadzorom nastavnika.

Nastavnici mogu da za nastavu koriste i svoje elektronske uređaje, ali pod uslovom da poštuju odredbe o zaštiti ličnih podataka učenika i nastavnika.

Ministarstvo je ukazalo da se na školskim veb-stranicama više ne smeju postavljati fotografije i video-snimci učenika, na kojima se oni mogu prepoznati.

Ukoliko omogućavaju identifikaciju prikazanih lica, fotografije i video-snimci su lični podaci, utvrđeno je grčkim zakonom još 1997. godine.

Po tom zakonu, obrada i objavljivanje, kao i čuvanje u digitalnom obliku fotografija, videa iz školskog života, predstavljaju lične podatke koji se mogu koristiti samo ako je saglasnost dala osoba čiji su ti podaci, ili roditelji i staratelji đaka.

Ministarstvo prosvete Grčke je istim cirkularnim pismom dopustilo korišćenje bezbednosnih kamera u školama, ali samo u vreme kada škole ne rade, radi sprečavanja krađe.

Vreme u koje kamere rade, "mora biti jasno istaknuto na oglasnim tablama u školama", tako da bi "svi đaci i obrazovno osoblje znali da ih niko ne prati dok su u školi", piše u uputstvu.

To je, piše atinski list "Katimerini", Ministarstvo odlučilo na zahtev Uprave za održavanje i izgradnju školskih zgrada, kako bi se spriečilo njihovo oštećivanje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći? Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći?

  U prvim nedeljama posle porođaja čak oko 70 odsto žena je "promenljivog raspoloženja", a za lečenje postporođajne depresije najvažnija je podrška okoline.

 • Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis

  U Vashingtonu su državna i privatna udruženja pokrenula trogodišnji popis ukupnog broja mačaka u glavnom gradu, u nadi da će to pomoći razvoju upravljanja mačjom populacijom širom Sjedinjenih Američkih Država.

 • Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć

  Ako s našim organizmom nešto nije u redu, telo će nam to i reći. Međutim, neritko te signale ignorišemo pa simptomi mogu prerasti u ozbiljniji zdravstveni problem. Saznajte koji vam to signali govore da vaše telo treba pomoć.

 • Ne stavljajte dezodorans ujutru! Ne stavljajte dezodorans ujutru!

  Za većinu odraslih jutarnja rutina izgleda ovako: nekoliko puta pomeramo vreme ustajanja na budilniku, ustajemo, tuširamo se, stavljamo dezodorans, oblačimo se i napuštamo kuću.

 • Preživećemo zahvaljujući dopaminu Preživećemo zahvaljujući dopaminu

  Na euforično stanje prilikom slušanja određene muzike utiče hormon dopamin kojeg luči mozak, podstičući osećaj zadovoljstva, sličan onome koji izaziva omiljena hrana.

 • Dugo izdisanje smanjuje nervozu Dugo izdisanje smanjuje nervozu

  Ako vas uhvati napad panike, nešto vas u trenutku iznervira ili razbesni, probajte da odmah "napadnete" stres, a ne da mu se prepustite. Sigurno ste čuli za neke tehnike koje mogu da vam pomognu u tim momentima.

 • Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej? Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej?

  Na osnovu toga kako se ponašaju u društvu, psiholozi su klasifikovali one koji preterano uživaju u alkoholnim pićima u četiri glavne grupe.

 • Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata

  Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

 • Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju

  Američka internet kompanija Netfliks (Netflix) saopštila je danas da će emitovati poslednji nastup na Brodveju čuvenog američkog muzičara Brusa Springstina.

 • Tačno 40 godina od filma Briljantin Tačno 40 godina od filma Briljantin

  Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton-Džon i Džon Travolta osvojili srca mladih u svetu, a sam mjuzikl "Briljantin" (Grease) od tada nije dobio nijednu boru, i dalje je aktuelan.

 • Napravljena mapa opasnosti od zmija Napravljena mapa opasnosti od zmija

  Švajcarski, britanski i američki naučnici sastavili su mapu opasnosti od zmija, uzimajući u obzir rizik od ujeda otrovnice i mogućnost pristupa medicinskoj pomoći.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side