U Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere
01.08.2020 Salcburg

U Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere

U Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere Foto: Pixabay.com
U Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere koji će ove godine zbog pandemije korona virusa biti u redukovnom obliku.

Festival ove godine obeležava 100. godišnjicu i jedan je od malobrojnih muzičkih događaja čije se održavanje organizuje tokom ovog leta dok su brojne manifestacije otkazane zbog epidemije korona virusa.

Manifestacija, koja traje od 1. do 30. avgusta, počinje posle podne operom "Elektra" Riharda Štrausa (Rićard Strauš), navodi se na sajtu organizatora festivala.

Tradicionalno će nekoliko puta tokom festivala biti izveden komad "Jerdermann" austrijskog pisca Huga fon Hofmanstala, jednog od osnivača festivala u Salcburgu, navodi se na sajtu.

Na programu će, između ostalog, biti opera "Cosi fan Tutte" Volfganga Amadeusa Mocarta i drama austrijskog književnika i nobelovca Petera Handkea "Zdenek Adamec".

Festival klasične muzike u Salcburgu poznat je po izvođenju dela velikana klasične muzike germanskog porekla Vofganga Amadeusa Mocarta, Johana Sebastijana Baha i Riharda Štrausa.

Festival su 1920. godine osnovali reditelj Maks Rajnhart i austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, autor predstave "Jedermann" koja se tradicionalno svake godine igra na festivalu, i libreta za opere Riharda Štrausa ("Kavaljer s ružom", "Arijadna na Nasosu", "Žena bez senke").

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side