16.03.2019 Bukurešt

U Rumuniji otvoren najmanji autoput

U Rumuniji otvoren najmanji autoput Foto: pixabay
Rumunski preduzetnik izgradio je autoput dužine jednog metra u severoistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji.

Vlasnik lanca restorana brze hrane, 33-gogodišnji Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti privatno je naručio izgradnju minijaturnog autoputa o ličnom trošku od 4.400 evra, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Kampanja je trajala nedeljama sa ciljem da izazove reakciju i dostigla je vrhunac u petak kada je otvorena "deonica" autoputa.

Rumunija ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za celu zemlju, iako je teritorija gotovo jednaka Velikoj Britaniji koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC. Britanija pri tom nije među zemljama EU sa najvećom putnom mrežom, najviše ima Španija 16.000 kilometra, a sledi Nemačka sa 14.000, prema podacima Evrostata.

Mandači je rekao za BBC da mu je cilj da ujedini stanovništvo oko cilja da imaju autoputeve.

Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva.

On je rekao da taj region jedini u Rumuniji uopšte nema autoputeve.

"Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće", rekao je Mandači za BBC.

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa.

Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion preletao noseći natpis u kome se traže autoputevi.

"Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživeo trenutak ovakve solidarnosti među Rumunima", uzviknuo je Mandači iznad buke automobilskih sirena.

Okupljeni su glasno navijali kada je on presekao vrpcu da otvori ono što nazivaju "autoput spomenik".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side