07.12.2017 Pariz

U Parizu omaž Džoniju Holideju

U Parizu omaž Džoniju Holideju Foto: Beta, AP
Gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je da će od večeras pa do nedelje uveče na Ajfelovoj kuli svetleti poruka "Hvala Džoni" (Merci Johnny) u čast francuskom rok pevaču Džoniju Holideju koji je preminuo u 75. godini, preneo je list Parizjen.

Mediji, koji su posvetili veliku pažnju smrti pevaču koji je smatran francuskim Elvisom Prislijem, preneli su da postoji mogućnost ogranizovanja sahrane na "nacionalnom nivou" tako što bi pogrebna povorka prošla kroz Jelisijejska polja do trga Konkorda gde bi se obratio francuski predsednik Emanuel Makron, a potom bi bilo održrano opelo u crkvi Madlen.

Nekoliko radio stanica prenelo je da će oduka biti doneta danas u skladu sa željom porodice mada se priča da je želja supruge Letisije da se u subotu organizuje velika ceremonija kako bi njegovi obožavaoci mogli da mu odaju poslednju poštu.

Holidej, koji je juče preminuo, bo je izuzetno popularan u Francuskoj, mada nikad nije stekao svetsku slavu u inostranstvu kao Šarl Aznavur, Edit Pjaf, Iv Montan ili Mirej Matije.

Rođen 15. juna 1943. godine i odgajen u svetu kulture, Holidej, kome je pravo ime Žan-Filip Leo Smet, doneo je 1960-ih godina u Francusku novi zvuk - sving, rok i tvist.

Vrlo brzo postaje veoma popularan u Francuskoj kao pevač i kao javna ličnost kada se venčao s poznatom pevačicom Silvi Vartan. Posle toga je imao još nekoliko brakova.

Francuski predsednik Žak Širak ga je 1996. godine odlikovao Ordenom Legije časti.

Holidej je izdao oko 50 albuma koji su prodati u 100 miliona primeraka.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side