U Norveškoj počelo iskopavanje broda iz doba Vikinga
26.06.2020 Oslo

U Norveškoj počelo iskopavanje broda iz doba Vikinga

U Norveškoj počelo iskopavanje broda iz doba Vikinga Foto: Pixabay.com
Radovi na iskopavanju broda iz doba Vikinga počeli su danas u Norveškoj i to je prvi pronalazak broda iz tog perioda u poslednjih 100 godina, što bi naučnicima moglo da omogući dodatno saznanje o toj eri.

Brod se nalazi oko 50 centimetara ispod zemlje u nasipu u kojem se nalazila vikinška grobnica. Ostaci broda pronađeni su 2018. godine pomoću radara koji ulazi u zemlju.

Norveške vlasti su odlučile da iskopaju ostatke broda koji su prema prvim procenama u veoma lošem stanju. Vlasti strahuju da će u zemlji dodatno da propadnu.

U Norveškoj su do sada pronađena samo tri broda Vikinga. Poslednji je pronađen 1904. godine. Svi brodovi izloženi su u muzeju u blizini Osla.

"Sa tako malim brojem pronađenih brodova, ovaj vikinški brod će doprineti boljem razumevanju brodova tog doba i obezbediće nam dragocene informacije o tom istorijskom periodu", rekao je arheolog Knut Pashe (Paasće) iz norveškog Instituta za istraživanje kulturne baštine.

U doba Vikinga bio je običaj da se kraljevi i neke tada važne ličnosti sahranjuju u brodu koji se potom zatrpa u zemlju zajedno sa raznim predmetima. Preko broda se onda stavi nasip.

Iskopavanje broda trebalo bi da traje oko pet meseci.

Vikinzi ili nordijski (skandinavski) ratnici, trgovci i gusari, nastanili su se u širokoj oblasti Evrope, Azije, Bliskog istoka kao i dela Afrike, od kraja 8. do sredine 11. veka.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side