U Luvru od danas izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda Da Vinčija
24.10.2019 Pariz

U Luvru od danas izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda Da Vinčija

U Luvru od danas izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda Da Vinčija Foto: Beta / AP
Pariski muzej Luvr od danas je domaćin velike izložbe povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija - s pozajmljenim "Vitruvijevim čovekom" iz Italije i uz priliku za "virtuelni susret" s Mona Lizom, ali bez njegovog dela "Salvator Mundi".

Izložba koja traje do 24. februara, može se posetiti samo s ulaznicama rezervisanim unapred, a već ih je prodato 260.000.

Izložba obuhvata više 160 radova italijanskog majstora i drugih umetnika uključujući remek-dela kakvo je "Devica s detetom i Svetom Anom", na kojoj je Da Vinči radio 20 godina, do smrti 1519. godine.

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije je pozajmljeno pet dela i dve kopije dela Da Vinčija.

Pored "Vitruvijevog čoveka" izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje "Vitruvijevog čoveka" italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa "Italija nostra" uložila protest, tvrdeći da takvo remek-delo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta) da ga pozajmi. "Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku kao i da se verovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

"Mona Liza", poznata i kao "Đokonda", svakodnevno privlači 30.000 posetilaca u Luvru. Cena velike popularnosti tog portreta mlade firentinske dame, bila je da on ne bude deo zasebne postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posetioci, zahvaljujući "virtuelnoj stvarnosti", moći da s Mona Lizom sami provedu po sedam minuta, "oči u oči".

Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela: "Madona u stenama", "Sveti Jovan Krstitelj", "Portret dame" i "Bahus". Te slike su restaurirane pre šest godina. Za izložbu su uz njih postavljeni vizuelni i drugi tehnički efekti da bi posetioci mogli da bolje vide detalje, preneli su francuski mediji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side