U Kragujevcu postavljen reciklomat, pametna mašina za ambalažni otpad
02.07.2020 Kragujevac

U Kragujevcu postavljen reciklomat, pametna mašina za ambalažni otpad

U Kragujevcu postavljen reciklomat, pametna mašina za ambalažni otpad Foto: Pixabay.com
Javno komunalno preduzeće "Šumadija" postavilo je u Ulici Kralja Petra Prvog reciklomat - pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada, koja nagrađuje svako odgovorno lice, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

Reciklomat, prvi u Srbiji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada - plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže.

Pored prihvatanja i skladištenja, reciklomat i vrednuje otpad i vrši upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice za javni gradski prevoz.

Od ovakvog načina reciklaže koristi imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada, već i korisnici telekomunikacionih usluga.

Upotrebom reciklomata nagrađuje se svako odgovorno lice sa sedam dinara po unetom ambalažnom predmetu, a iznos se automatski upisuje putem čitača na eКG kartice.

Kompanija Globaltel doo je omogućila Kragujevčanima bonus od tri gigabajta mobilnog 4G interneta za uspešno povezivanje eКG kartice i Globaltel mobilnog broja.

Iz preduzeća "Šumadija" su saopštili da je cilj postavljanja ovakve mašine u Kragujevcu ne samo poboljšanje ekološke situacije u gradu, već i da se sistemom nagrađivanja motivišu građani da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada

Kako se navodi, preduzeće "Šumadija", tehnološki partner APEX Solution Tećnology i kompanija Globaltel doo, kao sponzor, priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side