03.12.2019 Brisel

U briselskoj četvrti Molenbek otvoren Muzej posvećen migraciji

U briselskoj četvrti Molenbek otvoren Muzej posvećen migraciji Foto: Beta, AP
U Briselu je nedavno otvoren Muzej posvećen migraciji i to u četvrti Molenbek poznatoj po multikulturalnosti, preneo je danas preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Direktorka Muzeja Loredana Marši izjavila je da je želela da ponudi istoriju o belgijskoj migraciji od 1946. godine, ali je u projekat uključila i aktuelno migrantsko pitanje.

Muzej nudi dokumente, odnosno ugovore koje je Belgija sklopila sa raznim zemljama - Italijom, Španijom, Grčkom, Marokom i Turskom o migrantskoj politici.

Zdanje takođe nudi i izložbu "Od bola do nade" koja se bavi aktuelnim migrantskim pitanjima. Izložen je deo olupine jednog broda sa migrantima koji su prebačeni na italijansko ostrvo Lampeduza.

Muzej migraciji je prvi te vrste u Belgiji, a već postoje muzeji sa takvom tematikom u Londonu i Njujorku, naveo je portal.

Briselska četvrt Molenbek je inače postala svetski poznata jer su u tom delu Brisela živeli osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u novembru 2015. godine u kojima je poginulo 130 osoba.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side