20.09.2017 Beograd

Tuđu decu ne vaspitavajte

Tuđu decu ne vaspitavajte Foto: prtscr
Teško je izbeći poriv da reagujete kad vidite da drugo dete maltretira vaše, a posebno je nezgodno ako je reč o mališanu vašeg prijatelja.

Pedagozi kažu da kad su tuđa deca u pitanju postoje dva osnovna pravila: prvo, nikad ne govorite drugim roditeljima kako da odgajaju svoje dete, i drugo, nikad ne disciplinujte tuđe dete. To, ipak, ne znači da ne možete da zaštitite svog naslednika. Kad je reč o deci do tri godine, prirodno je da pokušavaju da ispituju granice sa okolinom i vršnjacima, pa se kontrolišite kad poželite da kaznite mališana koji je udario vaše dete. Ako biste to uradili, napravili biste problem, jer mada su mali, dovoljno znaju, pa će iz inata početi da rade ono što vide da vas nervira. Umesto toga, posmatrajte mališane dok se igraju kako biste mogli da reagujete pre nego što problem nastane. Kad vidite da konflikt samo što se nije desio, prekinite ga tako što ćete deci skrenuti pažnju, glasno se igrajući sa nekom igračkom ili pesmom. Kada drugi mališan uradi nešto lepo, obavezno ga pohvalite, jer deca tako uče.

Takođe, možete predložiti da se "nestašno društvance" igra na nekom drugom mestu. Mališani su skloniji agresivnosti u malim prostorima, poput stanova, pa kad možete, gledajte da ih "preselite" u veće, npr. parkove i igrališta.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije festival nauke bmw