Trudnice nisu osetljivije na korona virus, ali moraju da se pridržavaju zdravstvenih mera
25.03.2020 Beograd

Trudnice nisu osetljivije na korona virus, ali moraju da se pridržavaju zdravstvenih mera

Trudnice nisu osetljivije na korona virus, ali moraju da se pridržavaju zdravstvenih mera Foto: pixabay.com
Ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na korona virus, ali trudnoća donosi fiziološke promene koje bi neke trudnice mogle da učine osetljivim na virusne respiratorne infekcije, saopštio je danas Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Trudnice sa respiratornim bolestima moraju se tretirati kao najveći prioritet zbog povećanog rizika od štetnih ishoda, navode oni.

"Trudnice bi trebale da preduzimaju iste preventivne mere koje se preporučuju svim odraslim osobama, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili gelom na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja i temeljno kuvanje mesa i jaja", piše u saopštenju.

Sve preporučene mere dostupne su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

"Dojilje ne bi trebale da budu odvojene od svoje novorođenčadi, jer ne postoje dokazi koji pokazuju da se respiratorni virusi mogu preneti putem majčinog mleka", navodi UNICEF.

Majka može nastaviti sa dojenjem sve dok se primenjuju neophodne mere predostrožnosti.

Majke koje pokazuju simptome, ali se osećaju dovoljno dobro da doje, treba da nose masku u blizini deteta i tokom dojenja, da peru ruke pre i posle kontakta sa detetom (uključujući dojenje) i da redovno čiste i dezinfikuju kontaminirane površine.

"Ako je majka previše bolesna da bi mogla da doji, trebalo bi je podstaći da izmlaza mleko koje se posle može davati detetu čistom šoljicom ili kašičicom - uz obavezno nošenje maske, pranje ruku pre i posle kontakta sa detetom i uz pažljivo čišćenje ili dezinfekciju kontaminiranih površina", naveli su.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side