Tri hormona sreće
02.05.2018 Beograd

Tri hormona sreće

Tri hormona sreće Foto: Pixabay
Pored dopamina i serotonina, na raspoloženje u znatnoj meri utiče i hormon hipokretin, jedan manje poznat neurotransmiter

Pored dopamina i serotonina, na raspoloženje u znatnoj meri utiče i hormon hipokretin, jedan manje poznat neurotransmiter. Njegov nivo povećava se u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Centru za istraživanje sna na Univerzitetu u Kaliforniji.

Ovo otkriće moglo bi da postavi nove temelje i za lečenje psihijatrijskih poremećaja kao što je depresija. U okviru istraživanja, prvi put su izmereni i nivoi važnog peptida, melanin-koncentrovanog hormona. Ovo je važno, jer je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnosti, a mnogo više tokom spavanja, što ljude čini pospanim - istakao je psihijatar profesor dr Džeremi Sigel, rukovodilac stručnog tima.

Ova otkrića objašnjavaju pospanost, kao i depresiju koja je često sa pospanošću povezana. Za lečenje depresije, bolesti sadašnjice, troši se mnogo antidepresiva, mada njihova upotreba nikada nije potvrdila smanjeno ili povišeno prisustvo bilo kojeg neurotransmitera, pojasnio je dr Sigel, ističući da se više radi o postignutom placebo-efektu.

Antidepresivi novije generacije postižu željeni efekat uglavnom kod bolesnika sa teškim oblikom depresije. Stoga je i važno da se detaljnije odgonetnu hormoni zadovoljstva i na taj način pomogne osobama sa različitim psihijatrijskim poremećajima.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side