16.08.2018 Beograd

Tri fenomenalna kućna eksperimenta za kraj leta

Tri fenomenalna kućna eksperimenta za kraj leta
Da li je moguće izolovati DNK u svojoj kuhinji ili se poigrati sa Njutnovim zakonima uz pomoć kukuruza? Naučni centar Fenomen otkriva nekoliko eksperimenata sa kojima će kraj ljetnjeg raspusta postati najveća naučna zabava!

Zabavna strana nauke, naročito ona koju je moguće izvesti i kod kuće, odličan je način da se prekrate poslednji dani letnjeg raspusta. Iz naučnog centra Fenomen, koji nove polaznike prima već od septembra, stižu tri naučna eksperimenta za čije izvođenje mališanima i njihovim roditeljima nisu potrebne laboratorije i skupa naučna oprema. Naprotiv, svaki od ovih eksperimenata može da se izvede uz pomoć sastojaka i predmeta koje svakodnevno koristimo.

 

Fluid koji prkosi Njutnovim zakonima

Osim što je veoma ukusan i hranljiv, zbog čega je neizostavan u brojnim kulinarskim čarolijama širom sveta, kukuruz ima još jednu dobru osobinu, savršen je za raznorazne aktivnosti koje mališane mogu da uvedu u svet nauke! Sastojci koji su potrebni za pravljenje jednog ne-njutnovskog fluida su upravo oni koje svakodnevno koristimo – to su kukuruzni skrob i voda!

U posudu sipajte 200gr kukurznog skroba i dve čaše vode. Sve to mešajte polako dok kukuruzni skrob sasvim ne upije svu vodu koju ste sipali. Ukoliko se na površini smese pojavi višak vode, slobodno dodajte još malo kukuruznog skroba. Kada je mešavina spremna trebalo bi da ste u mogućnosti da zgrabite komad smese i oblikujete je stiskom ruke. Međutim, odmah po prestanku delovanja sile ona će da se vrati u tečno stanje!

Da li ste uspeli u tome? Onda čestitamo – dok ste se poigravali sa ovim ne-njutnovskim fluidom istovremeno ste se poigravali i sa zakonima fizike!

 

Napravite ekološku lava lampu!

Da li ste ikada želeli da imate lava lampu? Evo jednostavnog načina kako da napravite sami svoju preko leta koristeći par recikliranih stvari koje imate kod kuće.

 

Za ovaj eksperiment potrebno je:

· Flaša (Bilo da je u pitanju obična plastična flaša koju biste inače bacili, staklena flaša koja vam više ne treba ili tegla. Otpad je jedan od najvećih ekoloških problema današnjice, a na ovaj način sprečavamo da on dođe na deponije ili još gore da završi u nekom ekosistemu.)

· Šumeće tablete vitamina C

· Boja za hranu

· Ulje

 

Sipajte vodu do polovine flaše i u nju ubacite nekoliko kapi boje za hranu, u zavisnosti od toga koje boje želite da bude vaša lava lampa. Sve to zajedno promešajte ili promućkajte, kako bi se voda i boja za hranu sjedinile. Zatim dolijte ulje, ali tako da flaša ne bude sasvim puna, već da budu ispunjene najviše tri četvrtine. Ukoliko ste spremni za naučni šou program, vreme je da dodate jednu šumeću tabletu i uživate u lampi koja izbacuje jedinstvenu lavu u boji!

Šta se ovde zapravo desilo? Ulje je lakše od vode pa se prilikom dosipanja u flašu ono nalazi gore, a voda dole. Kada dodate i šumeću tabletu, ona zbog svoje težine pada na dno i kreće da reaguje sa vodom. Veliki obojeni mehuri kretaće se do ulja, zatim padati dole i tako u krug.

Važno: kada ubacite šumeću tabletu vitamina C, nemojte da zatvarate flašu. Naime, pritisak u flaši raste i može se desiti da flaša pukne ukoliko je zatvorite.

 

Izolovanje DNK u tvojoj kuhinji

Dezoksirobonukleinska kiselina (DNK) je makromolekul u okviru kog živa bića čuvaju svoj genetički materijal (izuzev nekih virusa kojima u tu svrhu služi ribonukleinska kiselina RNK). Međutim, ukoliko mislite da je za izdvajanje DNK iz ćelija potrebna skupa laboratorijska oprema ili teško dostupne hemikalije, grešite. Ono što je neophodno za jedan takav neverovatan postupak može se naći u većini domaćinstava!

 

Za ovaj eksperiment potrebno je:

· oko 50 g kivija, banana, jagoda ili crnog luka

· kuhinjska so

· deterdžent

· destilovana voda (može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama i apotekama)

· 96% etanol (može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama i apotekama)

· blender

· levak

· filter papir (za ovu priliku može poslužiti papir iz automata za espreso kafu, pa čak i nekoliko puta presavijen kuhinjski ubrus)

· nekoliko epruveta

 

Pripremite rastvor od 5g NaCl (kuhinjska so), 20ml deterdženta i 200ml destilovane vode. Očistite i na sitne komadiće iseckajte plod bilo kog navedenog voća/povrća, ubacite u blender i prelijte sa 200ml napravljenog rastvora – potrebno je da kao krajni rezultat dobijete homogenu smesu, koju potom pomoću filter papira i levka treba da profiltrirate. Oko 1ml dobijenog filtrata odmerite u epruvetu i preko toga dodajte trostruku količinu etanola. Zatim epruvetu dobro promućkajte i sačekajte da se desi naučna magija! Primetićete kako se posle mućkanja u epruveti vide končaste strukture DNK molekula!

Tokom ovog eksperimenta uz pomoć blendera uspešno ćete razbiti ćelijsku membranu, kao i membranu jedra unutar same ćelije. Dodavanjem kuhinjske soli povećava se rastvorljivost DNK u vodi, deterdžent služi da naruši strukturu membrana, denaturiše proteine i blokira enzime koji seku DNK, dok je etanol zadužen za taloženje DNK, čime ovaj molekul postaje vidljiv.


Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side