28.11.2011 Vašington

Televizor koji vas gleda i sluša

Televizor koji vas gleda i sluša
Milioni televizijskih gledalaca svakodnevno se ’svađaju’ sa svojim televizorima, naročito kada se na ekranima pojavljuju političari koji im kvare raspoloženje. Međutim, zahvaljujući novoj revolucionarnoj tehnologiji, od sada ćemo moći na ekranu da vidimo sve ono što „kažemo“ svom televizoru.

Kompanija Epl osmislila je novi koncept televizora, nazvan „Aj Tv“ (iTV), koji ne samo da „vidi“ i „čuje“ naše reakcije, već sve to i razume.

Prema predviđanjima američkih analitičara, nove televizijska tehnologija mogla bi da se nađe na tržištu do kraja 2012. godine.

Slična tehnologija već postoji u konzolama za igru „Iks box“, ali pretpostavlja se da će Eplova tehnologija biti funkcionalnija i jednostavnija za korišćenje.

Priče o planovima kompanije Epl za izradu novog televizora, pojačane su posle smrti osnivača kompanije Stiva Džobsa. Često su i citirane Džobsove reči iz njegove biografije: „Voleo bih da napravim integrisani televizor, potpuno jednostavan za upotrebu. Taj uređaj će biti sinhronizovan sa svim uređajima i imaće najjednostavniji interfejs koji možete da zamislite“.

U oktobru je američki Biro za patente dobio detalje novog Eplovog uređaja, kojim se upravlja u realnom vremenu, glasom i pokretima ruku.

Pokretima ruku, na primer, moći će da se izabere video snimak ili prebaci TV signal do mobilnog telefona. Budući da je novi „Aj Fone“ nedavno dobio nove kontrole glasom, očekuje se da će ta tehnologija biti primenjena i u novim Eplovim televizorima.

Ipak, nisu svi ubeđeni da korisnici žele televizor koji „gleda“ i „sluša“ šta radimo u svojim domovima. Tehnološki ekspert Benedikt Evans smatra da se gestovi ponekad mogu pogrešno protumačiti.

„To vam je isto kao da sedite na aukciji u Sotbiju i očajnički se kontrolišete da se ne pomerite kako neko ne bi protumačio da ste upravo dali ponudu od 10 miliona dolara.“, zaključuje Evans.

autor: AS izvor: Daily Mail
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side