24.04.2018 Beograd

Tehnologijom protiv starenja - naučni skup u Domu omladine

Tehnologijom protiv starenja - naučni skup u Domu omladine Foto: Marko Risovic/Kamerades
Kako savremena tehnologija može da ublaži tegobe kod starenja ljudi, kako je uz pomoć 3D štampača napravljena štitna žlezda i kako "pametna rukavica" pomaže slepima i slabovidima da tumače emocije i prepoznaju boje? Ovo su samo neke od tema predstojeće regionalne konvencije "FABelgrade" koja se 28. i 29. aprila održava u beogradskom Domu omladine, pod motom "MAKE YOUR FUTURE".

Vodeći svetski i domaći stručnjaci govoriće o primeni 3d štampe i srodnih tehnologija u nauci, medicini, obrazovanju, robotici, dizajnu, arhitekturi, preduzetništvu i industriji. Kroz niz zanimljivih praktičnih radionica biće prikazano kako nove tehnologije i uređaji, osim za zabavu, mogu da posluže i u drugim oblastima. Od onih koje su posvećene elektronici i robotici, za odrasle i za decu, preko uzgajanja pečuraka po principu "uradi sam", do toga kako 3D skeniranje i 3D štampa pomažu arheolozima. Inače, ova tehnologija već sada značajno doprinosi napretku u oblasti medicine.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

"Između ostalog biće reči o pametnoj rukavici za slepe i slabovide. Ovaj uređaj može da pomogne za lakše snalaženje u prostoru i svakodnevnim okolnostima, prepoznavanje lica i tumačenje emocija, detekciju boja i objekata. Takođe, imaćemo radionicu 'Odštampana prošlost' gde će se videti kako 3D skeniranje i štampa pomažu arheolozima da rekonstruišu svoje nalaze", najavljuje dr Ivana Gađanski, projektni direktor konvencije i predsednik udruženja “FAB inicijativa”.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

Novi talas preduzetništva zasnovan je i na biotehnologiji. "Biznis budućnosti" uključuje i održive načine poljoprivede i tzv. urbanog farminga, kao i biomedicinske tehnologije, posebno zanimljivu 3D bioštampu.

"Kako biotehnologija može pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih starenjem govoriće Gijem Velve Kaskijas, osnivač Elvesisa, najveće kompanije za proizvodnju mikrofluidnih čipova u Evropi. Jedan od govornika biće i Usef Hesuani iz ruske kompanije '3D Bioprinting solutions' koja je prva na svetu odštampala štitnu žlezdu i implantirala je na životinjama. Magnetni 3D bioštampač, na kojem trenutno rade, biće testiran na Međunarodnoj svemirskog stanici (ISS)", kaže dr Gađanski.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom ambasade SAD, uz podršku Ambasada Kanade i Holandije, Ultimejker kompanije, Voda Vode, Francuskog kulturnog centra, Instituta BioSens, DIATOMIC H2020 projekta i Orion Telekoma.

Ulaz je besplatan za sve koji se na vreme registruju na sajtu fabelgrade.io.

Zbog ograničenog broja mesta organizatori preporučuju i prijave za posebne radionice www.fabelgrade.io/workshops.

Uz Fab Inicijativu, organizatori konvencije su i Polihedra fab lab, 3D Republika i Udruženje Mejker iz Novog Sada.

autor: SA izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Filmovi Roma i The Favourite imaju najviše nominacija za Oskara Filmovi Roma i The Favourite imaju najviše nominacija za Oskara

  Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke saopštila je danas spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodeljeni na 91. ceromoniji 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

 • Lovor protiv bolova u grlu i kašlja Lovor protiv bolova u grlu i kašlja

  Lovorov list je izuzetno moćan prirodan lek. Naročito se koristi tokom zime, jer podstiče dobro raspoloženje, reguliše probavu i smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Kada se koristi kao začin lovorov list uspešno smanjuje nadimanje, štiti sluzokožu želuca, podstiče apetit i izlučivanje probavnih sokova.

 • Kada se prejedete... Kada se prejedete...

  Hteli mi to da priznamo ili ne, prejedanje je česta pojava, pogotovo u vreme slava i praznika, kad se, pre nego što se oporavite od teškog obroka, nađete pred novim iskušenjem.

 • Za umor, malaksalost, prehladu... Za umor, malaksalost, prehladu...

  Zbog bogatstva vitamina C koji se kuvanjem ne gubi, čaj od crvenog ploda šipurka nezamenljiv je u lečenju prehlade. A naročito je preporučljiv u otklanjanju umora, malaksalosti, anemičnosti, odnosno svih tegoba koje nastaju zbog manjka vitamina C u organizmu.

 • Društvene mreže štetnije za devojčice Društvene mreže štetnije za devojčice

  Devojčice u pubertetu imaju dvostruko veći rizik od pojave depresije povezane s korišćenjem društvenih mreža, nego dečaci, pokazuju istraživanja.

 • Njihov klub ima samo jedno pravilo... Njihov klub ima samo jedno pravilo...

  Brujanjem po autoputevima Bagdada, "irački bajkeri" ne samo da pokazuju ljubav prema motociklima i crnoj koži, već žele da njihov entuzijazam pomogne Iraku da prevaziđe duboke verske podele.

 • Otkriven pravi razlog zbog kojeg ostajemo u nesrećnim vezama Otkriven pravi razlog zbog kojeg ostajemo u nesrećnim vezama

  Prema najnovijim istraživanjima, razlog zašto ostajemo u propalim i toksičnim vezama nije strah od usamljenosti.

 • Najdepresivniji dan u godini - tužni ponedeljak Najdepresivniji dan u godini - tužni ponedeljak

  Treći ponedeljak u januaru, takozvani "tužni ponedeljak" (blue monday) smatra se najdepresivnijim danom u godini.

 • Pušenje nargile štetnije od cigareta Pušenje nargile štetnije od cigareta

  Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

 • Koliko kalorija ima pivo? Koliko kalorija ima pivo?

  Zanima vas kako se stvorio taj pivski stomak? Proizvođači piva iz Nemačke su tu da pomognu u odgovoru na to pitanje.

 • Vežbajte makar i sedeći Vežbajte makar i sedeći

  Sedenje pet dana u nedelji dovodi do ukočenosti tela, skraćenja mišića i bolova u zglobovima. Da bi se ove posledice izbegle, važna je fizička aktivnost

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side