24.04.2018 Beograd

Tehnologijom protiv starenja - naučni skup u Domu omladine

Tehnologijom protiv starenja - naučni skup u Domu omladine Foto: Marko Risovic/Kamerades
Kako savremena tehnologija može da ublaži tegobe kod starenja ljudi, kako je uz pomoć 3D štampača napravljena štitna žlezda i kako "pametna rukavica" pomaže slepima i slabovidima da tumače emocije i prepoznaju boje? Ovo su samo neke od tema predstojeće regionalne konvencije "FABelgrade" koja se 28. i 29. aprila održava u beogradskom Domu omladine, pod motom "MAKE YOUR FUTURE".

Vodeći svetski i domaći stručnjaci govoriće o primeni 3d štampe i srodnih tehnologija u nauci, medicini, obrazovanju, robotici, dizajnu, arhitekturi, preduzetništvu i industriji. Kroz niz zanimljivih praktičnih radionica biće prikazano kako nove tehnologije i uređaji, osim za zabavu, mogu da posluže i u drugim oblastima. Od onih koje su posvećene elektronici i robotici, za odrasle i za decu, preko uzgajanja pečuraka po principu "uradi sam", do toga kako 3D skeniranje i 3D štampa pomažu arheolozima. Inače, ova tehnologija već sada značajno doprinosi napretku u oblasti medicine.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

"Između ostalog biće reči o pametnoj rukavici za slepe i slabovide. Ovaj uređaj može da pomogne za lakše snalaženje u prostoru i svakodnevnim okolnostima, prepoznavanje lica i tumačenje emocija, detekciju boja i objekata. Takođe, imaćemo radionicu 'Odštampana prošlost' gde će se videti kako 3D skeniranje i štampa pomažu arheolozima da rekonstruišu svoje nalaze", najavljuje dr Ivana Gađanski, projektni direktor konvencije i predsednik udruženja “FAB inicijativa”.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

Novi talas preduzetništva zasnovan je i na biotehnologiji. "Biznis budućnosti" uključuje i održive načine poljoprivede i tzv. urbanog farminga, kao i biomedicinske tehnologije, posebno zanimljivu 3D bioštampu.

"Kako biotehnologija može pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih starenjem govoriće Gijem Velve Kaskijas, osnivač Elvesisa, najveće kompanije za proizvodnju mikrofluidnih čipova u Evropi. Jedan od govornika biće i Usef Hesuani iz ruske kompanije '3D Bioprinting solutions' koja je prva na svetu odštampala štitnu žlezdu i implantirala je na životinjama. Magnetni 3D bioštampač, na kojem trenutno rade, biće testiran na Međunarodnoj svemirskog stanici (ISS)", kaže dr Gađanski.

Foto: Marko Risovic/Kamerades

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom ambasade SAD, uz podršku Ambasada Kanade i Holandije, Ultimejker kompanije, Voda Vode, Francuskog kulturnog centra, Instituta BioSens, DIATOMIC H2020 projekta i Orion Telekoma.

Ulaz je besplatan za sve koji se na vreme registruju na sajtu fabelgrade.io.

Zbog ograničenog broja mesta organizatori preporučuju i prijave za posebne radionice www.fabelgrade.io/workshops.

Uz Fab Inicijativu, organizatori konvencije su i Polihedra fab lab, 3D Republika i Udruženje Mejker iz Novog Sada.

autor: SA izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side