27.11.2018 Beograd

Tajna dobrog govora

Tajna dobrog govora Foto: Pixabay.com
Ako se spremate da održite govor na nekom skupu, najvažnije pravilo kog treba da se pridržavate je da ne dužite. Dugački govori su zaista dosadniji od kraćih, ustanovili su britanski istraživači na osnovu analize 50 govora.

Dobar govor traje 11 minuta i 42 sekunde, dosadan u proseku 13 minuta 12 sekundi. Razlika je minut i po. Možda deluje malo, ali kako upozoravaju naučnici, za svakih 70 sekundi više, šanse da će govor biti dosadan su udvostručene. A ovo su neki od saveta za dobar govor.

Lična priča - Stručnjaci savetuju da izbegavate ponavljanja i klišee i "gađajte" pravo u metu. Ne treba da se toliko bavite time da li je to o čemu govorite novost, ako ćemo iskreno, sve je već manje-više rečeno i malo ko od nas će izmisliti toplu vodu. Ali bitno je kako nešto kažete. Efekat novine možete postići ličnom pričom, iskustvom, zato nemojte citirati druge, već kažite svojim rečima.

Usporite - Greška koju mnoge novajlije prave je prebrz tempo. U želji da kažu što više za ograničeno vreme, izbombardovaće publiku informacijama. Činjenica je da niko, pa ni najskoncentrisanija osoba, ne može da "svari" ogroman broj informacija. Zato treba izabrati ono što je važno i na to se fokusirati. Koristite tišinu, ne samo reči, jer pauze su veoma važne.

Vežbajte - Mnogi "prelaze" svoj govor u glavi iznova i iznova i sve zvuči savršeno, a kad dođe trenutak da zablistaju, desi se upravo suprotno. Govor je vrsta javnog nastupa, ne mentalnog, zato se mora vežbati naglas, ispred ogledala, kamere. Važni su pokreti, gestovi, mimika i uopšte neverbalna komunikacija. Ne gubite samopouzdanje, možda jednom nije uspelo, zato vežbajte, biće bolje.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side