18.07.2017 Mančester

T-reks je možda bio veliki i moćan, ali i vrlo spor

T-reks je možda bio veliki i moćan, ali i vrlo spor Foto: pixabay
Veličina i težina tiranosaurusa reksa (T-rex) sprečavala ga je da se kreće brže od 20 kilometara na sat, pokazalo je jedno istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru koristili su novu kompjutersku simulaciju kako bi procenili brzinu ovog giganta među praistorijskim životinjama, piše BBC.

Zasnovan samo na mišićima T-reksa, laboratorijski model je dosegao maksimalnu brzinu od 30km/h, ali je njegovo kretanje opalo na 20 km/h kada je procenjeno da skelet neće izdržati.

Da je ubrzao sa brzog hodanja do sprinta, noge dinosaurusa bi pukle pod težinom njegovog tela.

"T-reks je svačiji omiljeni dinosaurus, a paleontolozi već godinama raspravljaju o tome koliko je brzo mogao da se kreće, jer bi nam to reklo nešto o njegovom načinu lova i načinu na koji je hvatao svoj plen", rekao je profesor Vilijam Selers.

Ovaj projekat koristio je visoko realističnu računarsku simulaciju kako bi predvideo kako se T-reks kretao a pokazao je da je trčanje za ovog dinosaurusa bilo nemoguće, s obzirom da njegov skelet jednostavno nije bio dovoljno jak.

"To znači da je T-reks zapravo bio spor i stoga nije bio predator gonitelj", rekao je Selers.

Fosilni otisci su već nagoveštavali da ovaj moćni dinosaurus nije bio toliko agilan kako sugeriše njegova holivudska slika.

Međutim, doktor Erik Sniveli sa Univerziteta La Croše, u SAD-u, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da će i pored ovih saznanja, T-reks i dalje biti strašno stvorenje.

Profesor Selers kaže da se može reći da svi veći predatori dinosaurusi nisu bili brzi, ali je moguće da su oni manji mogli da budu veoma brzi.

To znači da, dok je rastao i dobijao na težini, T-reks je postajao sve sporiji i tromiji, i njegovo ponašanje u lovu se menjalo.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side