Svetosavlje-pravoslavlje: Boravak Svetog Save u Palestini
30.01.2019 Beograd

Svetosavlje-pravoslavlje: Boravak Svetog Save u Palestini

Svetosavlje-pravoslavlje: Boravak Svetog Save u Palestini Foto: Vladimir Jovanović
U Svečanoj Sali, Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, 27. januara, održano je Veče posvećeno prvom srpskom diplomati Svetom Savi i njegovim putovanjima u Palestinu.

Ovu kulturno-umetničku manifestaciju organizovala je Ambasada Države Palestine u Srbiji u saradnji sa Udruženjem za umetnost, kulturu i turizam „FraktalART“ i Udruženjem „Čarobna lampa“. Svečanosti su prisustvovali predstvnici ambasada u Srbiji: Kuvajta, Maroka i Azerberdžana, predsednik Opštine Rakovica Vladan Kocić i drugi mnogobrojni gosti.

Ambasador Države Palestine u Srbiji gospodin Mohammed Nabhan obratio se publici prigodnim predavanjem o boravku Svetog Save u Svetoj zemlji, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi uputio je predlog za izgradnju hrama u Palestini.


Foto: Vladimir Jovanović

 

- Veliko poštovanje Srbije od strane Palestine potiče još iz vremena Krstaških ratova, jer otac Svetog Save, Stefan Nemanja, nije učestvovao u pohodima na Palestinu i nije dozvolio prelaz Krstaških vojnika kroz svoju teritoriju, rekao je Nabhan.

-Srpski prosvetitelj Sveti Sava je veoma poštovan u Palestini. Prema starom predanju, Sveti Sava Osvećeni, koji je, u petom veku, istočno od Vitlejema, sagradio manastir Mar Saba, ostavio je amanet da njegovo žezlo - pastirsku palicu predaju Arhijereju carskog roda i istog imena kada jednog dana dođe sa zapada, pred kojim će srebrno žezlo pasti. Predanje se obistinilo nakon 700 godina  kada je Sveti Sava iz Srbije kročio u manastir Svetog Save Osvećenog, naveo je ambasador Nabhan i dodao:


Foto: Vladimir Jovanović

 

- Sveti Sava je kupovinom velikog broja svetinja, prilikom boravka u Svetoj zemlji, stvorio ogromnu ambasadu u Palestini. Još od tih vremena započeta je cirkulacija ljudi izmedju Srbije i Palestine koja nikada nije bila prekidana. Palestina je zemlja starih manastira. Ni u jednoj zemlji na svetu nema više svetinja nego što ih ima u Palestini. Predlažem da i Srpska pravoslavna crkva sazida svoju crkvu u Palestini, koja bi bila mesto koje će posećivati mnogi vernici i turisti.

O putovanjima Svetog Save u Palestinu i boravku u Svetoj zemlji, iz ugla Srpske Pravoslavne crkve, govorio je Otac Aleksandar Azdejković, Đakon Hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, osnivač škole ikonopisa uz blagoslov Patrijarha Irineja, autor knjige Golgota rakovičke parohije i istoimenog, dokumentarnog filma.


Foto: Vladimir Jovanović

 

Priredba o Svetom Savi bila je propraćena muzičkim numerama u izvodjenju Hora Sveti Đakon Avakum iz Hrama Svetih Apostola Vartolomeja i Varnave iz Rakovice i Vokalnim ansamblom Ratislava Blagojevića, Gledanice. Numeru Himnu Države Palestine, na klaviru, izveo je Jusef Asha.  

Program je vodila glumica, Aleksandra Manasijević. Gosti su imali prilike da razgledaju izložbu SVETOSAVLJE -PRAVOSLAVLJE gde su izložene fotografije Konzula Osamaha Al Hindija, kao i ikone autora: Aleksandra Azdejkovića, Ljiljane Nestorović i Tatjane Mladenović. Tokom večeri emitovan je film Lepote Palestine. Na samom kraju, Ambasada Države Palestine u Republici Srbiji, priredila je koktel, gde su gosti imali priliku da degustiraju specijalitete palestinske tradicionalne kuhinje. 


Foto: Vladimir Jovanović

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side